На днешната дата се отбелязва Международния ден в памет на

...
На днешната дата се отбелязва Международния ден в памет на
Коментари Харесай

Церемония в памет на жертвите на арменския геноцид се провежда в Русе днес

На днешната дата се отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Арменския геноцид от 1915 – 1923 година.

Днес от 12:30 часа е планувано да бъдат положени венци и цветя в памет на почтените страдалци пред монумента в двора на Арменската апостолическа черква. На церемонията се чака да участват регионалният шеф на Русе Анатоли Станев, както и представители на управлението на ОбщинаРусе и Общинския съвет.

Час преди този момент в символ на благодарност и почитание към българския народ и неговите свидни жертвиарменците от града ще положат венец пред Паметника на свободата.

През последните години се ускоряват апелите в международен мащаб за интернационално признание на арменския геноцид както и признание от страна на турското държавно управление за случилото се. От 2007 година насам над 20 страни заявяват формалното признание на събитията от този интервал като геноцид, също както тях, тази позиция се приема и от множеството откриватели и историци.

На 24 април 2015 година по отношение на отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно заседание приема декларация, с която признава „ всеобщото изтребване “ на арменци.

Припомняме, че под арменски геноцид се схваща умишленото и систематично заличаване на арменското население в Османската империя в края на XIX век, по време на Първата международна война и малко по-късно. Жертва на всеобщи кланета и насилствена всеобща депортация са над 1 000 000 арменци в интервала 1915 – 1918 година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР