На днешната дата се отбелязва едно ключово събитие от XX

...
На днешната дата се отбелязва едно ключово събитие от XX
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 30 април се отбелязва краят на Виетнамската война

На днешната дата се отбелязва едно основно събитие от XX век – краят на Виетнамската война. На тази дата град Сайгон, или сегашен Хо Ши Мин е високомерен от Фронта за избавление и националната войска на Виетнам. Войната продължава от 1955 до 1975 и е един от най-кървавите спорове, познати в историята.

Противопоставянето е основен стадий в борбата за въздействие сред съветските и американските ползи по времето на Студената война. 2 млн. виетнамци и близо 58 хиляди американци губят живота си, а ранените са стотици хиляди.

Конфликтът става начало на антивоенните настроения и хипи придвижването в Америка. Тя се сблъсква с „ виетнамския синдром “ на ветераните от войната. Конфликтът се счита за едно от най-големите провали на американската външна политика след Втората международна война. Във Виетнам 30 април е наименуван Ден на свободата.

Тази вечер настава и Валпургиевата нощ – най-тайнствената нощ в годината. Празникът се празнува в Германия, в няколко скандинавски и прибалтийски страни и бележи началото на пролетта.

Ритуалът включва паленето на великански огньове в чест на новия сезон. Смята се, че това е вечерта, в която се вършат най-силните вълшебства и бъдещето се предсказва най-точно. Сънищата стават оракулски.

Това е и най-подходящият интервал за осъществяване на ритуали против злите сили. Затова всички, които имат вяра в тези пория, деликатно записват това, което се върти в главата им през нощта.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР