На днешната дата: През 3761 г. пр.н.е. е поставен първият ден

...
На днешната дата:
През 3761 г. пр.н.е. е поставен първият ден
Коментари Харесай

6 септември - 137 години от Съединението на България

На днешната дата:

През 3761 година пр.н.е. е подложен първият ден на Еврейския календар.

През 775 година пр.н.е. в Китай е записано за първи път слънчево затъмнение.

През 1492 година флотилията на мореплавателя Христофор Колумб напуща остров Ла Гомера (Канарски острови) и се насочва на запад; по-късно синът му Ернандо Колон приема, че това е началната дата на прехода през океана, довел до откриването на Америка.

През 1522 година „ Витория ”, един от оживелите кораби от експедицията на Фернандо Магелан, се завръща в Сан Лукар де Барамеда (Испания) и става първият транспортен съд, обиколил света.

През 1883 година княз Александър Батенберг възвръща Търновската конституция, отнета от него 2 години по-рано.

През 1885 година Съединението на България - през нощта против 6 септември военни елементи, командвани от Данаил Николаев, откриват надзор над Пловдив и отстраняват държавното управление и основния шеф на Източна Румелия Гаврил Кръстевич (стар стил).

През 1901 година в Бъфало (Ню Йорк) е осъществен атентат против президента на Съединени американски щати Уилям Маккинли, вследствие на което той умира 8 дни по-късно.

През 1915 година е пробван първият първообраз на танк, предопределен за английската войска.

През 1940 година румънският крал Карол II абдикира в интерес на сина си Михай I.

През 1941 година Сталин издава заповед за разстрел на 170 политически пандизчии, измежду които е и Кръстьо Раковски.

През 1944 година по време на Втората международна война настава прелом в присъединяване на Царство България във войната - държавното управление взема решение за разкъсване на дипломатическите връзки с Германия, Италия, Хърватия и Словакия, освобождава политическите пандизчии и отстранява рестриктивните мерки върху българските евреи.

През 1959 година в Народна република България се организира автомобилно рали за първи път.

През 1968 година Суазиленд получава национална самостоятелност от Англия.

През 1974 година е открита новата Централна гара „ София ”.

През 1991 година Ленинград е преименуван на Санкт Петербург.

През 1997 година екип от астрономи открива Калибан — натурален сателит на Уран.

През 1997 година се състои погребението на трагично починалата принцеса Даяна.

През 2000 година в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк с присъединяване на 150 държавни глави и други високопоставени политици стартира най-голямата международна среща на върха, наречена Среща на хилядолетието.

През 2005 година Калифорния става първият щат на Съединени американски щати, който легализира еднополовия брак.

Празници и събития:

137 години от Съединението на България. На тази дата през 1885 година българския народ прави едно от най-значимите събития в историята – сплотява Княжество България и Източна Румелия (Южна със Северна България). Предисторията на това събитие стартира от 1878 година, когато Берлинският контракт разпокъсва българските земи и основава трудности пред тяхното икономическо и политическо развиване. Затова битката за тяхното цялостно национално избавление и обединяване стартира скоро след освободителната за България Руско-турска война. Съединението е координирано от Българския скришен централен революционен комитет (БТЦРК). То се прави след протести в разнообразни градове на Източна Румелия, последвани от боен прелом на 6 септември (18 септември нов стил) 1885 година, подсилен от българския княз Александър I и управителен от майор Данаил Николаев. Въпреки съпротивата на Русия и персонално на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и интернационално самопризнание. Това става посредством тъй наречените Топханенски акт на 24 март 1886 година Спогодбата е готова от българския политик и посланик Илия Цанов и негов екип. От турска страна подписват Кямил паша и Султанът. В контракта съумяват да се защитят принадлежността на Бургас и региона към Княжеството, само че се лишават Кърджалийска околия и Тъмръшките села. С подписването на контракта България и Османската империя реализират съглашение, съгласно което Княжество България и Източна Румелия имат общо държавно управление, парламент, администрация, войска. Единственото разграничаване сред двете елементи на страната, непокътнато до Обявяването на независимостта на България през 1908 година, е това, че българският княз е официално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.

Празник на градовете: Пловдив, Чирпан, Камено и Чипровци.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР