На днешната дата преди 20 години България става член на

...
На днешната дата преди 20 години България става член на
Коментари Харесай

29 март: Преди 20 години България стана член на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни подава документите си по присъединението във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.

През 2004-а година документи във Вашингтон връчват и Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения. На церемонията тогавашният американски президент Джордж Буш-младши показва убеденост, че " с новите членове Алиансът ще стане по-силен ".

" 7-те източноевропейски страни бяха заложници на една империя. Преодоляха тиранията. С кураж и твърдоглавие извоюваха свободата си. Затова се надявам, откакто сте изпитали на личен тил тиранията, да допринесете за действеността на НАТО при одобряване полезностите на свободата и демокрацията ", разяснява Джордж Буш-младши.

В Брюксел, където е щаб-квартирата на НАТО външният министър Соломон Паси напомня, че от 90-а година, когато стартира концепцията пред депутатите за участие в НАТО, до реализирането и към оня миг поддръжката за участието е скочила от към 15% до 70%.

" Ние мощно ще поддържаме както стабилната трансатлантическа връзка, по този начин и доста по-задълбочаващата се европейска интеграция ", сподели той.

20 години след участието България не страда то недостиг на доверие от страна н НАТО, споделя сегашният ни представител в Алианса Николай Милков.

" България е добре интегрирана в системата на НАТО. Както за групова сигурност, по този начин и за в системата за взимане на политическите решения. И в този момент има право на мнение. Има право на несъгласие. Дефицит на доверие към България няма ", показва Паси.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР