На днешната дата 4 май преди 77 години е роден

...
На днешната дата 4 май преди 77 години е роден
Коментари Харесай

77 години от рождението на великия Гунди

На днешната дата 4 май преди 77 години е роден Георги Аспарухов-Гунди, считан за един от най-хубавите играчи в историята на българския футбол. Легендарният нападател почина трагично в злополука край Витиня на 30 юни 1971 година

За националния тим на България Гунди има 50 мача и 19 гола. През декември 1968 година той отбелязва популярен гол против тогавашния международен първенец Англия посред “Уембли ”. Георги Аспарухов, някогашен нападател на Левски и Ботев, участник на три Световни шампионати, през 1999 година, бе разгласен за “Футболист на ХХ век на България ”.

Милиони имаха щастието да бъдат директни очевидци на невероятния му гений. За останалите той е особен воин от приказка. Приказка до безкрайност. България имаше потребност от идоли и ориста като че ли разбра това. Изпрати Гунди, с цел да носи наслада на хората, и той навлезе в техния обичай със скоростта на комета. Животът му бе къс, само че огнен като факла, в каквато го трансформира и неуместно ранната му гибел.

Роди се и игра във време, когато по улиците и махленските поляни безусловно гъмжеше от самородни гении, кой от кого по-ярък и по-впечатляващ. Но в последна сметка той седна на трона, и то не тъй като самичък го желаеше, а тъй като хората желаеха да го видят там. Запалянковците оцениха личността, която ги даряваше с приятност и страсти и която в най-висока степен сродяваше простата национална игра с изкуството.

Правеше го с благородната външност на благородник – с сексапил, с грациозност, с изисканост даже! Брилянтната техника, пасовете, ударите, близката до съвършенство игра с глава, комбинативността, физическата мощ… Всички тези качества остават незабравими. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР