На днешната дата, 3 декември, през далечната 1911 г. е

...
На днешната дата, 3 декември, през далечната 1911 г. е
Коментари Харесай

Нино Рота - „Кръстникът“ на филмовата музика

На днешната дата, 3 декември, през далечната 1911 година е роден един от най-великите си и обичани създатели на 20 век. Създателят на едни от най-вълнуващите и чувствени киномелодии. Човекът, от който бликаше оптимизъм и успокоение. Който заразяваше със слънчевата си харизма всичко и всички към себе си. Световният музикален талант, приет за „ кръстникът “ на филмовата музика. Рожденото му име е Джовани Рота Риналди, само че всички го назовават Нино Рота!

Един от най-знаменитите и неподвластни на времето кино композитори се ражда в града на безкрайните алеи - Милано, в семейство на музиканти. Всичко, което той основава, приказва, или по-скоро, звучи като божествено обръщение, което е радвало и продължава да радва, трогва и възхищава генерации киномани от целия свят.



Нино Рота, Снимка: Wikipedia

Рота оставя следа с тематиките към повече от 150 кино лентата. Сред кинолентите, облъхани от неговата музика, са титанични заглавия като „ Кръстникът “ на Франсис Форд Копола, „ Сладък Живот “ на Федерико Фелини, „ Ромео и Жулиета “ на Франко Дзефирели и още цялостен куп безсмъртни киноленти. А една от най-запомнящите се и обичани кино мелодии по света - „ Говори ми безшумно “, е негова!

През 1975 година той получи мечтаната от всички статуетка „ Оскар ” за музиката си към „ Кръстникът ”. В сбирката му блестят още цялостен куп награди - „ Златен глобус ”, „ Грами ”, БАФТА.

Самият Нино Рота обаче нееднократно е казвал, че най-голямата премия за него е обичта на публиката. А за нас – безвремието, на което са обречени мелодиите му.

" Валс " към " Кръстникът " (1972 г.) 



 

Любовната тематика към " Кръстникът " (1972 г.)



 

Тема към " Амаркорд " (1973 г.)



 

" Пътят " (1954 г.)



 

Любовната тема  към " Ромео и Жулиета " (1968 г.)



 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР