На деветия ден след първото си представяне медицинският съвет за

...
На деветия ден след първото си представяне медицинският съвет за
Коментари Харесай

Медицинският съвет смекчи категоричната си подкрепа за "бързите тестове" за коронавирус

На деветия ден след първото си показване медицинският съвет за справяне с ковид към държавното управление сподели документа, който би трябвало да е тенденция за лекарите е страната при пациенти с COVID-19.

Още първоначално от късото показване на отчета пролича, че медицинският съвет е смекчил позицията си за всеобщо тестване с така наречен бързи проби като мярка за изясненост каква част от популацията е инфектирано. Председателят на медицинския съвет проф. Коста Костов сподели, че " следва да отбележим, че неналичието на единно мнение в Европейския съюз по отношение на надеждността на скрининговите бързи проби лимитира към този момент използването им и оправдава изчакването до момента в който са налични такива, които да дават отговор на условията ".

На 24 март медицинският съвет беше доста по-категоричен, че би трябвало да се направи " всеобщ скрининг " на популацията с проби за ковид, които изследват съществуването на антитела и резултатите от тях излизат за 10-15 минути. Затова станаха публично известни като " бързи проби ". На друга позиция бяха от националния щаб за справяне с ковид, чийто ръководител е ген.-май. проф. Венцислав Мутафчийски. Той неведнъж е заявявал, че няма от така наречен бърз тест, който да дава сигурни резултати и единствено тестванията по PCR-метода демонстрират надеждни данни. Те пък не могат да бъдат всеобщи, тъй като изискват инсталация и доста добре подготвен личен състав.

Недоволство против доцент Атанас Мангъров

На брифинга на медицинският съвет участваха ген.-май. проф. Венцислав Мутафчийски, и министър председателят Бойко Борисов, само че отсъстваше доцент Атанас Мангъров, който е инфекционист, член на медицинския съвет и е измежду най-активните бранители на всеобщо проучване с " бързи проби ".

Министър-председателят също акцентира, че всички имат едно и също мнение във връзка с тестването: " Държах и сътрудниците са го написали в крайния извод, че заради неналичието на задоволително благонадежден тест ние сме длъжни да изчакаме подобен ". Според Борисов след 2-3 седмици в Европа или Съединените щати ще бъде изработен благонадежден тест и тогава България ще получи от Европейския съюз 1 млн. проби. Тогава щели да се изследват по 20-30 хиляди души дневно.

Премиерът намерено сподели недоволството си от доцент Мангъров поради позицията му, че с цел да се спре разпространяването на новата зараза, би трябвало най-малко 70% от популацията на страната да я прекара и да си създаде имунитет.

" Със съвета през вчерашния ден доста време говорихме: всяка мисъл в посока " дайте, ще пуснем младите напред, с цел да основат имунитет ", това значи да кажем, че едни ще умрат, другите ще оживеят! С цялото ми почитание към господин Мангъров. Когато приказва, основава дезинформация в обществото, тъй като това, което приказва е невероятно ", отсече министър председателят.

Алгоритъмът на " мозъчния концерн "

Алгоритъмът на медицинския съвет, който още при оповестяването му беше наименуван от премиера " мозъчен концерн ", е от 400 страници и включва информация от " Как да си мием ръцете " съгласно насоките на Световната здравна организация (СЗО) до характерна здравна информация при пациенти с ковид, само че и с други съществени болести. Доктор Александър Симидчиев, който е пулмолог и показа насоките, уточни, че логаритъмът е " предопределен за медиците, няма да го обсъждаме на площада ".

Документът на медицинския съвет не е квалифициран единствено от 16-те му членове, само че и благодарение на над 50 асоциирани членове. Според ръководителя на екипа от специалисти проф. Коста Костов отчетът " надгражда всичко това, което излиза от Китай, Англия, Германия, Холандия ". Инструкциите са разграничени на три елементи: рекомендации към извънболничната помощ, към болничните заведения и общи правила.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1466)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР