На десет минути пеша от Бенк ъф Инглънд, в източния

...
На десет минути пеша от Бенк ъф Инглънд, в източния
Коментари Харесай

Бумът на финансовите технологии в Лондон дава път на мръсните пари

На 10 минути пешком от " Бенк ъф Инглънд ", в източния завършек на лондонското Сити, се намира входът към новия горист свят на парите.

Там е и офисът на Moorwand - една от бързо множащите се нововъзникващи компании, които се дефинират като опция на паричните преводи, реализирани от старомодните банки. Всеки ден, единствено във Англия, към 1.4 милиарда брит. паунда се изпращат до разнообразни точки на света посредством едва контролирания бизнес на цифровите разплащания на платформи като Moorwand. И въпреки че това е дребна парченце от английските финансови потоци, критиците дефинират тази система като отворена врата за мръсните пари.

Moorwand е една от над 200 институции за електронни пари (EMIs), утвърдени от британските регулатори от 2018-а насам. И неприятностите не закъсняват: през малък кооперативен заемодател в Дания - Kobenhavns Andelskasse, с който Moorwand открил тесни връзки, минават стотици подозрителни транзакции, в това число с компании за разплащания, съгласно вътрешни банкови документи, до които се добрали и кореспонденти на организация " Блумбърг ". 

По онова време банката притегля клиенти от Маршаловите острови до Белиз. Фактът, че тези субекти нямат естествена връзка с кооператива и че въпросните интервенции са свързани с висок риск за пране на пари и за финансиране на тероризма, принуждава датският финансов регулатор да изиска полицейско следствие през август 2018-а. Някоко седмици по-късно кредиторът е подложен под административно ръководство на датските финансови управляващи. Полицията пък конфискува сметки за милиони долари, свързани с Moorwand, написа датският вестник " Борзен ", който проверява абсурда. 

Електронната платформа, следена от молдовски предприемач, не е упрекната в непозволени дейности и продължава да реализира потребителски преводи и заплащания. Ключови длъжности във компанията, в това число за оценка на риска и за привличане на клиенти, са трансферирани в Молдова.

Това повдига голям брой въпроси, засягащи дузините EMIs, лицензирани от регулаторите като част от усиилята им да покачат репутацията на Лондон като финансовотехнологичен център и да засилят банковата конкуренция.

Стотици регулаторни, правни и корпоративни свидетелства чертаят притеснителна картина за този нов ъгъл на Сити, вадещи на показ слабия контрол на английската Комисия за финансов надзор (FCA).

Част от фирмите, утвърдени от FCA, имат мениджъри или акционери, свързани с балтийските кавги за пране на пари, с финансови закононарушения в Русия и Киргистан, със здравни измами в Съединени американски щати и с хипотетични незаконни дейности в Люксембург и Австралия. Дузини от тях се управляват от вложители в юрисдикции надалеч отвън рамките на Англия, в това число на Британските Вирджински острови, Кипър, Украйна и Обединените арабски емирства. Някои пък даже се хвалят намерено с бизнеса си с високорискови клиенти. 

Британският клон на " Прозрачност без граници " изрази сериозна паника в отчет, оповестен през декември 2021-а, че над една трета от лицензираните от британския финансов регулатор EMIs имат подозрителни интервенции, собсвеници или шефове. Анализаторът на финансови закононарушения Греъм Бароу пък ги дефинира като " дивият Запад ".

Говорител на FCA се оправдава, че организацията е направила голям размер работа, с цел да увеличи стандартите за попречване на престъпни действия във компаниите за разплащания и електронни пари, в това число и налагане на рестрикции върху бизнеса на някои от тях. И дава обещание да продължи да подхваща ограничения против тези, които не дават отговор на изискванията.

EMIs пораждат преди десетина години.

Те оферират разплащателни услуги като реализиране на парични транзакции, предплатени карти, задгранични преводи и цифрови портфейли. Те обаче постоянно обслужват високорискови клиенти, на които обичайните кредитни институции биха отказали достъп, примерно каквито са търговците на криптовалути. С други думи, EMIs сега запълват тази дупка от банковия пазар. 

Прането на пари коства над 100 милиарда паунда годишно на Обединеното кралство, по публични държавни оценки и съществуването на EMIs без по-стриктна регулация може да сътвори име на Лондон като център за интервенции със съмнителни средства. Тези опасения станаха даже по-сериозни след колапса на немската финансовотехнологична платформа " Уайъркард " през предходната година откакто шефът на немския финансов регулатор BaFin проспа сигналите за измами.

Компаниите за електронни услуги по предписание са по-слабо контролирани от банките. Те могат да обработват заплащания и да държат средства на потребителите, които обаче не са предпазени от националните стратегии за обезпечаване на депозитите. И нямат право да отпускат заеми. 

Утвърдени компании, сред които Revolute и Checkout.com, както и десетки по-дребни техни съперници, са част от растящата лондонска финансовотехнологична сцена - една от най-обширните и хвалени от английския кабинет в навечерието на BREXIT. Употребата на сметки за електронни пари е скочила четворно от 2017-а до началото на 2020-а, обхващайки 4% от възрастното население. " Бенк ъф Инглънд ", която не управлява тези компании, твърди, че клиентите са вкарали към 10 милиарда евро в тях.  

Успоредно с разрастването на тази ниша се усилва и капацитетът за вдишване на риск.

Броят на отчетите за подозрителна активност, свързани със бранша за електронни разплащания, са скочили четирикратно до края на март 2020-а, което не е ненадейно поради подема на бизнеса. В тази връзка " Бенк ъф Инглънд " предизвести, че региона " може в бъдеще да се трансформира в систематичен риск ".

Правилникът от 290 страници на FCA за фирмите за разплащателни услуги планува извънредно акуратен развой на утвърждение. Кандидатът за лиценз би трябвало да убеди регулатора, че неговите изпълнителни шефове се употребяват с " добра известност " и не са били упреквани в престъпни претъпления, не са били разследвани от други органи и не са били участници в цивилен искове. Ако лицензиран претендент разсъни някакви съмнения, надзорникът има необятни компетенции за инспекции, в това число да реализира обиски, да проверява интервенциите и да отнеме лиценза.

Дали тази власт се употребява обаче е напълно друг въпрос. " Бенк ъф Инглънд " е предизвестила още през 2019-а за пропуски в контрола на фирмите за разплащания и приканва за изчерпателен обзор на метода, по които се упражнява контрол над бранша. Парламентарна комисия заключи през юни 2021-а, че FCA би трябвало да трансформира активността си. Агенцията пък изиска от законодателите да й дадат повече пълномощия за надзор на мениджърите на EMIs, които ще я приравнят с надзора върху банковите шефове.

Оценката на анализаторите обаче е, че FCA е сред чука и наковалнята, тъй като няма задоволително запаси и личен състав да реализира инспекции и в същото време е под напън да отвори пазара. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР