На дадата 10-ти септемврипрез 1872 г., Васил Левски създава първия

...
На дадата 10-ти септемврипрез 1872 г., Васил Левски създава първия
Коментари Харесай

На днешната дата, Васил Левски създава първия революционен окръг в България

На дадата 10-ти септемврипрез 1872 година, Васил Левски основава първия революционен окръг в България с център село Голям извор.

То се намира в Северна България, в община Тетевен, област Ловеч.

Жителите на Голям извор извоюват специфичен статут на своето село по време на османското господство – на така наречен „ Войнуганско село “. Така в него нямат право да се заселват османци. По това време в него кипи богат икономически живот, а жителите му са повече от 3000.

На 10 септември 1872 година в учителската стая на локалното школо Васил Левски основава първия революционен окръг в България в с. Голям извор. Заради огромната му интензивност Апостола го дефинира за „ Първи областен революционен комитет в Българско “. На 12 декември 1872 година Левски написа писмо до окръжния център в Голям извор, в което споделя: „ Близо е времето към този момент – българинът не ще бъде плебей, а свободен “.

Година по-рано, Левски подготвя устава на организацията, озаглавен „ Нареда на служащите за освобождението на българския народ “ - септември 1871. Разработва го в духа на своите политически възгледи:

Освобождение на България от турците посредством повсеместна гражданска война на народа и основаване на демократична република с гаранции за равенството на всички поданици без значение технияетносирелигия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР