На черно-белите кадри от кинопрегледите от 1941 г. жителите на

...
На черно-белите кадри от кинопрегледите от 1941 г. жителите на
Коментари Харесай

Непокорната Одеса е смятана за уязвима за руско нападение по море

На черно-белите фрагменти от кинопрегледите от 1941 година жителите на Одеса, която тогава е руски град, строят барикади с улични павета, а по улиците са направени загради от пясъчни чували и са сложени противотанкови заграждения вид " таралеж " - тогава градът се е готвел за защита против настъпващите немски и румънски войски.

Осемдесет и една години по-късно в Одеса, живописното пристанище на Черно море, още веднъж могат да се видят същите картини, единствено че този път украинците бързат да приготвят защитата на града против допустимо съветско нахлуване по суша, вода или комбинирано - и по суша, и по вода.

Според военни специалисти, имайки поради стратегическото и алегорично значение на на Одеса за Украйна е изцяло допустимо да бъде изработен опит за завладяване на града, който до момента бе пощаден от яростните бомбардировки и боеве, на които станахме очевидци в крайбрежните региони пó на изток.

Черноморското пристанище е врата за над половината от вноса и износа на Украйна, споделят специалистите, също така Одеса е последният огромен град сред съветските войски, които настъпват от изток откъм Херсон, и границата на запад с натовската членка Румъния.

Ако вземе и Одеса, Москва ще овладее напълно южното крайбрежие на Украйна и ще я отслаби доста. Още в първите дни на нашествието, почнала на 24 февруари, някои военни стратези предричаха, че това ще е една от дилемите на съветското нахлуване.

" Заради значимостта на пристанището за украинската стопанска система завладяването му от руснаците ще нанесе материална, само че и алегорична загуба за Украйна ", сподели Ан Деби, анализатор в компанията за морска сигурност " Драйад Глобъл ".

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Сергий Братчук, представител на регионалната администрация в Одеса, съобщи пред Ройтерс, че седем съветски плавателни съда, в това число десантни, са се появили в четвъртък на към 25 км от крайбрежието на града и могат да се видят с бинокъл.

СИМВОЛ НА СВОБОДАТА

Кметът на Одеса сподели, че към момента се надява градът да не бъде нападнат. В региона имаше обстрели от кораби и бомбардировки на инфраструктура, при които починаха десетки хора, само че центърът на града като цяло не е обиден.

Улиците общо взето са пусти, само че сергиите за храна към момента работят, а хората умерено минават около барикадите и загражденията към красивата постройка на операта.

" Все още имам вяра... имам някакво вътрешно разбиране, че няма да има (атака) против града, тъй като Одеса е знак, знак на свободата ", сподели в изявление за Ройтерс в четвъртък вечерта кметът Генадий Труханов.

Но в случай че въпреки всичко това се случи, Труханов признава, че фронтовата линия, която Одеса ще би трябвало да брани, е дълга.

" Те (руснаците) ще опитат по едно и също време да ни отвлекат вниманието откъм Приднестровието, създавайки проблем и там, и, несъмнено, атакувайки и по море ", сподели кметът. " Да бъде удържан толкоз огромен фронт несъмнено ще е мъчно. "

Той обаче добави, че това важи и за всеки, който реши да атакува Одеса.

Приднестровието е тясна линия земя, следена от проруски сепаратисти. Тя се намира в източната част на Молдова и е единствено на 40 км от Одеса. Там са ситуирани съветски войски макар многократните апели на молдовския президент Мая Санду те да изоставен тази територия.

Украйна се опасява, че Приднестровието може да бъде употребявано като нов фронт, което слага Одеса под още по-голямо напрежение. Според локални медии украинските войски са вдигнали във въздуха моста, който свързва Одеса и Приднестровието, с цел да забавят вероятно съветско нахлуване.

На изток съветските войски превзеха Херсон, а край крайбрежията на Одеса се виждат военни кораби.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Джери Нортуд - капитан от Кралските военноморски сили на Англия, командвал преди военни кораби, а в този момент съветник в компанията за морска сигурност МАСТ - сподели, че пътят на съветските войски към Одеса от изток ще бъде изпълнен с провокации.

" Географията на Южна Украйна не е удобна за нахлуване по суша против Одеса от изток ", сподели той. " Там има прекомерно доста необятни устия на реки, заливи и реки, които текат от север на юг, а това дава богати благоприятни условия на украинците да нанесат на съперника тежки загуби при прекосяването им. "

Украинският флот е непретенциозен, откакто беше мощно скъсен при завладяването на Крим от проруските сили през 2014 година Одеса обаче може би ще може да минира крайбрежните води, както и плажовете, които евентуално ще бъдат употребявани за десанта.

Според разбор на украинската войска, споделен с Ройтерс в средата на февруари, Русия е в положение да обезпечи 12 кораба за сходен десант, които да стоварят на брега най-малко пет батальонни групи от по 400 бойци всяка плюс спомагателни елементи.

В разбора се показва, че там ще ги чакат три украински бригади, усилени с подразделения на Националната армия и силите на териториалната защита.

Приближаващите плавателни съдове може да бъдат обстрелвани с артилерия и ракети със междинен обхват, съобщи украинската войска, както и от портативни зенитно-ракетни комплекси. Но Деби от " Драйад Глобъл " предизвести, че Русия може да подложи Одеса на яростни бомбардировки, а украинските сили не са добре готови да отхвърлен Черноморския ѝ флот.

Една е толкоз фрапантна опция за Москва би била да наложи обсада на украинското крайбрежие, като съгласно Нортуд тя би могла да направи това относително елементарно.

Той добави, че тогава Украйна ще стане подвластна от коридорите по суша и въздух, а в случай че се наложи потреблението на въздушните коридори, за НАТО ще е по-трудно да избегне въвличането си в спора.

В центъра на Одеса тези от жителите ѝ, които към момента са останали в града, наподобяват спокойни.

" Както споделят мнозина, Одеса е добре предпазена от нашите сили и по тази причина съм изпълнен с оптимизъм ", сподели джаз пианистът и преподавател Алексей Петухов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР