На бунището отиват всички занятия с предсказуеми и повторяеми задачиНяма

...
На бунището отиват всички занятия с предсказуеми и повторяеми задачиНяма
Коментари Харесай

Футуролог назова професиите, които ще изчезнат

На бунището отиват всички занятия с предсказуеми и повторяеми задания

Няма да е обезпечена нито една чиновническа специалност, споделя Ричард ван Хойдонк, създател на книгата „ Светът на следващия ден “ (източник: Издателска къща „ Кръгозор “)

Все по-често технологиите ще ни измъкват работата от ръцете. Във всички браншове изчезват доста специалности, на тяхно място идват куп нови. Кои са те и каква ще е ролята на роботите в този развой е една от тематиките, които нидерландският футуролог Ричард ван Хойдонг преглежда в книгата си „ Светът на следващия ден “, популяризирана у нас от Издателска къща „ Кръгозор “.

„ Изчезват последните пазачи на мостове. Сензори и камери разпознават корабите и деликатно наблюдават за придвижването на сушата, тъй че мостовете да се отварят и затварят автоматизирано и безвредно. Няма да са нужни пазачи на паркинги. Още в този момент в огромни градове като Ротердам и Амстердам обикалят специфични коли, които сканират регистрационните номера на колите, с цел да управляват дали водачите са си платили за паркирането “, споделя Ричард ван Хойдонг.

Плащането и превеждането на пари става цифрово. Банките имат чиновници на гише, които просто вземат решение характерни проблеми или дават препоръки. Във фабриките огромна част от работата поемат роботи, а заради продължаващото автоматизиране се обезсмислят и специалности като охранител, градинар, счетоводител, секретарка. Скоро ще изчезнат безчет работни места в транспортно-логистичния бранш, в това число при транспорта на хора, счита футурологът.
още по тематиката
Но роботизацията няма да спре до такава степен. На бунището отиват всички занятия с предсказуеми и повторяеми задания. Няма да е обезпечена нито една чиновническа специалност.

„ Предричам, че в идващите години роботите ще поемат освен рисковите, мръсните и скучни работи. Ще изчезнат доста специалности в бранша „ Здравеопазване “, от най-висши до редови. За позицията си следва се притесняват даже нотариусът, юристът и съдията “, твърди Ричард ван Хойдонг.

Според него, суперкомпютри като Watson на IBM скоро ще се преборват доста по-бързо от юристите с „ безчовечен “ огромен брой правосъдни каузи и въз основа на това ще издават присъди. Вероятно, с цел да се проникне в човешкия аспект при някои особени случаи, въпреки всичко още ще е необходим прочут брой съдии, до момента в който машини не бъдат в положение да извършват и тази задача.

Терапевтите, психолозите, учителите по танци и обществените служащи към този момент не са застрашени. Но към този момент навлизат и социално-емпатични роботи. Те са в положение да „ усещат “ хората въз основа на телесни и оптични характерности. Различни проучвания потвърждават, че съвсем половината от специалностите, за които в този момент към момента са нужни типични човешки особености като емпатия и обществено възприятие, до 20-30 години също ще изчезнат, предвижда футурологът.

Още от индустриалната гражданска война изчезват специалности и на тяхно място идват други. Сега това се дължи на софтуерния прогрес, притока на евтина работна мощ или глобализацията. Ето и лист на специалностите, които ще изчезнат в близка вероятност:

Шофьор

През 2020 година първите напълно самоуправляеми коли към този момент ще са част от уличната картина. Важи освен за леките коли, само че и за товарните коли и за рейсовете. Благодарение на бързия напредък на изкуствения разсъдък независимо ще транспортират пасажери корабите, влаковете и самолетите. Това значи, че работните си места ще изгубят доста работещи в транспортния и логистичния бранш.

Касиер

Броят касиери в супермаркетите, тържищата за строителни материали и градинските центрове понижава. Този развой от дълго време е в ход. Все повече хора персонално сканират продуктите си и по-късно се разплащат на автомата.

Фабричен служащ

Фабричните служащи скоро към този момент ще са изчезнали. От десетки години местата им заемат машини, да вземем за пример на конвейера. Напоследък обаче с ускорено движение се появяват заводи, в които роботи поемат съвсем или даже цялата работа.

Аптекар

В бъдеще аптекарите само ще надзирават. Изготвянето и пакетирането на медикаментите скоро ще става изцяло автоматизирано. Това ще предотвратява човешки неточности, заради които в този момент умират хиляди хора по света. 3D принтерът ще поеме доста от дилемите на аптекаря.

Рефер и състезателен арбитър

Роботите и изкуственият разсъдък са доста по-подходящи за спортни съдии, в сравнение с хората. Те не бъркат, тъй като решенията им постоянно се основават на справедливи данни от датчици. Освен това феновете, играчите и треньорите, които не са съгласни с някой жълт или червен картон, не могат да повлияят на робота, тъй като не могат да влязат в спор с него.

Хирург

Роботи и в този момент към този момент се срещат в операционната зала. Да, към момента е нужен контрол, само че роботите ще могат да оперират и изцяло независимо.

Пилот

Въздухоплавателните компании могат да си спестят милиарди, като се включат в технологиите, при които самолетите най-после ще изхвърчат, летят и кацат без водач. Първата крачка би могла да бъде полет с един водач вместо с двама, тъй като съвсем половината от пасажерите към момента не се осмеляват да се качат на аероплан без екипаж. Но на всички места ролята на водача в кабината към този момент е минимална.

Журналист

Журналистите също би трябвало да се притесняват за работата си. Успешно се опитва със програмен продукт, който може да трансформира съществени данни в разбираеми репортажи и публикации. Предстои ни обаче да научим машините с изкуствен интелект по какъв начин да интегрират творчеството и оригиналността в публикациите си, с цел да станат те фактически четивни, забавни и привлекателни за читателя.

Войник

Въоръжени дронове в конфликтни територии към този момент са заели мястото на наземните бойни елементи. Това е ужасно развиване, тъй като се подсигурява доста понижаване на броя убити и ранени измежду военните.

Строител

С най-новите големи 3D принтери може да се строят цели здания. В бъдеще за това съвсем няма да са нужни хора. Навсякъде по света редица компании към този момент са прегърнали тази технология и от ден на ден други се причисляват.

Счетоводител

Счетоводителите и другите финансови контрольори са основни за всяка организация, само че след 10 години щафетата ще поеме програмен продукт. Финансов робот може да ни посъветва да се откажем от контрагент, в случай че от доста източници проличи, че той ще окаже отрицателен принос за резултата. Изпълнителният шеф също ще има напълно разнообразни отговорности в бъдеще.

Маркетинг експерт

Маркетинговите изследвания към този момент костват доста пари и време. Затова обичайните способи се заместват със софтуерни платформи, даващи резултати в действително време. Примери за автоматизирано маркетингово изследване са в това число събирането на цифрови данни и анализирането на потребителските страсти. Възможността да се мерят човешките страсти, като се следят израженията на лицата, значи, че има по-малко работа за анкетьорите.

Описаното дотук е единствено стеснен обзор на редицата специалности, които ще изчезнат последователно, само че по-бързо, в сравнение с си мислим. Но идват и доста нови. Все отново не е елементарно автоматизирано да картотекираме какви тъкмо ще са те. Но към този момент се приближаваме към това повече, в сравнение с допускате, изключително в този момент, когато изкуственият разсъдък се развива с бързи темпове, заключава Ричард ван Хойдонк.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР