На брифинг в петък Ралица Агайн отново повтори тезата на

...
На брифинг в петък Ралица Агайн отново повтори тезата на
Коментари Харесай

Правителството поиска оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн

На брифинг в петък Ралица Агайн още веднъж повтори тезата на КФН от последните месеци, че тя има лимитирани пълномощия и за надзора на " Олимпик " дава отговор кипърското финансово министерство

© Велко Ангелов Още по тематиката
Прокуратурата и ДАНС влизат в КФН поради " Олимпик "

Проверката е по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров и идва посред публичното неодобрение от застрахователя
20 авг 2018
Фалиралият осигурител " Олимпик " - кой, какво, за какво и какъв брой

Най-често задаваните въпроси, които засягат близо 200 хиляди клиенти, сключили " Гражданска отговорност " със затворената кипърска компания
18 авг 2018
Българска социалистическа партия желае изключително съвещание на Народното събрание поради Търговския указател и ЗК " Олимпик "
17 авг 2018
Фалирал кипърски осигурител остави 275 хиляди без " Гражданска отговорност "

ЗК " Олимпик " продаваше застраховки в България посредством локалния си клон, а лицензът й бе лишен през май
14 авг 2018
КФН извади кипърската ЗК " Олимпик " от пазара на " Гражданска отговорност "

Причината е отнемането на лиценза на компанията майка в островната страна
16 май 2018 Правителството е поискало Ралица Агайн, която е заместник-председателят на Комисията за финансов контрол (КФН), отговарящ за застрахователния бранш, да подаде оставка. Това е съобщил финансовият министър Владислав Горанов след среща в Министерския съвет, съобщи " Дневник ". В нея е взел участие министър председателят Бойко Борисов, управлението на регулатора, представители на службите, и е разискван банкрутът на кипърското застрахователно сдружение " Олимпик ", който посредством клона си в България има над 200 хиляди клиенти.

Позицията на държавното управление е, че Агайн би трябвало да признае своите пропуски и непринудено да подаде оставка. Горанов е пояснил, че защото КФН е самостоятелен орган, държавното управление няма механизъм да я освободи, а в Закона за КФН са лимитирани и пълномощията на Народното събрание при сходни проблеми.

Като нейни пропуски Горанов уточни това, че комисията е неглижирала ниските цени на застраховките " Гражданска отговорност ", с които сдружението е привличало клиенти, както и че регулаторът не е бил квалифициран и не е знаел какви ограничения би трябвало да предприеме откакто е станало ясно, че сдружението афишира банкрут. От думите на министъра стана ясно още, че посланикът на Кипър ще бъде извикан в Министерството на външните работи за диалог по тематиката.

Ралица Агайн беше зам.-председател на КФН с сектор обезпечаване от основаването й през 2003 до 2009 година След това за малко до 2010 година тя заемаше същия пост в регулатора, само че отговаряйки за капиталовия контрол. В началото на 2014 година, по време на кабинета " Орешарски " без диспути, аргументация и чуване тя бе определена още веднъж за зам.-председател на КФН, отговарящ за " Застрахователен контрол ". Шестгодишният й мандат изтича при започване на 2020 година

Агайн не отговаряше на мобилния си телефон за коментар.

Малко преди изявлението на Горанов, в свое известие основният прокурор Сотир Цацаров разгласи, че е разпоредил инспекция в КФН.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР