На близо 700 000 лева се изчисляват натрупаните до момента

...
На близо 700 000 лева се изчисляват натрупаните до момента
Коментари Харесай

Независимият културен сектор очаква да загуби милиони от антивирусните мерки

На близо 700 000 лв. се пресмятат насъбраните досега директни физически загуби от страна на самостоятелните културни организации и актьори поради анулацията събития с влизането в действие на изключителните ограничения за битка с ковид у нас. Секторът чака да загуби 6.7 млн. лв., в случай че актуалната обстановка продължи доникъде на годината. До края на годината загубите се пресмятат за над 16.8 млн. лв..

Данните са от изследване измежду самостоятелни културни организации и актьори, което е инициирано от част от тях. Миналата седмица част от организациите желаеха помощ от страната, с цел да може да оцелеят и след изключителното състояние.

Сега те още веднъж упорстват за парична помощ от бюджета. Като най-ефективна мярка се показва учредяването на обществен фонд, който да изплаща помощи за засегнатите лица на база минимална работна заплата. Другият вид е опцията за въвеждането на структурно финансиране на организации в бранша, което да обезврежда отрицателните резултати от преобладаващо плановия метод на работа.

Анкетата демонстрира също, че съгласно множеството взели участие в нея актьори и организации, в случай че рецесията, обвързвана с ковид завърши до юли, биха могли да възстановят активността си в границите на 3 до 6 месеца. В случай, че изключителното състояние продължи до края на годината обаче, периодите доста се удължават, като в близо 1/3 от случаите надвишават една година.

Междувременно аниматорът Теодор Ушев прикани през фейсбук профила си хората да подкрепят артистите като си купят билет за кино, спектакъл или балет, откакто визитата на такива събития към този момент стане допустимо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР