На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното

...
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното
Коментари Харесай

Хазната на минус около 100 млн. лева през август по предварителни данни

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към август 2023 г. да бъде близо до уравновесено (минимален недостиг в размер на към 100 млн. лева или 0,05 % от прогнозния БВП (БВП).  Това оповестиха от Министерството на финансите(МФ).

Основните аргументи за предстоящото утежняване на бюджетната позиция през август са свързани с по-високите разноски през месеца, в това число заради утвърдени със ЗДБРБ за 2023 година заплащания, дължими за към този момент минали интервали (през август Национален осигурителен институт изплати нараствания размер на паричните компенсации за развъждане на дете (780 лева.) за юли, както и доплащането до новия размер за интервала януари-юни), по-високи здравноосигурителни заплащания, разноски за прехрана и други, прецизират от ведомството на Асен Василев.

Според данните на финансовото министерство приходите, помощите и даренията по КФП към август 2023 година са в размер на 42,4 млрд. лв. (61,1 % от годишния разчет) и нарастват с 3,1 милиарда лева (8 на сто) по отношение на регистрираните към края на месец август 2022 година. Данъчните приходи по КФП нарастват номинално по отношение на същия интервал на 2022 година с 3,0 милиарда лева (9,8 на сто), неданъчните – с 0,6 млрд лева (8,6 на сто), а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) – са по-малко с 0,4 милиарда лв..
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР