На Apple трябва да бъде наложена глоба от 6 млн.

...
На Apple трябва да бъде наложена глоба от 6 млн.
Коментари Харесай

Експерт от CNIL: На Apple трябва да бъде наложена глоба от 6 млн. евро

На Apple би трябвало да бъде наложена санкция от 6 млн. евро (6,3 млн. долара) за нарушение на разпоредбите за отбрана на персоналните данни, предложи основният консултант на френския орган за отбрана на данните CNIL, съобщи Ройтерс.

Органът по глобите на CNIL може да пренебрегне рекомендациите на съветника, само че те нормално имат огромна тежест за окончателното решение на надзорния орган.

Франсоа Пелегрини направи своята рекомендация след следствие на органа, провокирано от тъжба, подадена предходната година от лобистката група France Digitale.

В жалбата лобито, което съставлява по-голямата част от френските цифрови бизнесмени и рискови вложители, твърди, че предходният операционен програмен продукт на производителя на iPhone Apple, iOS 14, не дава отговор на условията на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни.

Тогава France Digitale твърдеше, че въпреки при iOS 14 притежателите на iPhone да са били питани дали са подготвени да разрешат на конфигурираните мобилни приложения да събират основен идентификатор, употребен за дефиниране на рекламни акции и изпращане на таргетирани реклами. Настройките по дифолт са разрешавали на Apple да организира свои лични таргетирани рекламни акции, без ясно да желае авансово единодушие от потребителите на iPhone.

Актуализациите на Apple за отбрана на персоналните данни, наречени App Tracking Transparency (Прозрачност на следенето на приложенията), дават опция на потребителите да блокират приложенията от следене на интензивността в приложения и уеб страници, благосъстоятелност на други компании.

В забележките си Пелегрини съобщи, че предходната версия на операционната система на Apple iOS 14.6 не е поискала по подобаващ метод от потребителите предварителното им единодушие за събиране на персонални данни, което съставлява нарушаване на разпоредбите за отбрана на персоналните данни според Директивата на Европейския съюз за отбрана на персоналните данни.

Той добави, че измененията, направени в следваща версия на операционната система на Apple, iOS 15, разрешават да се даде такова авансово единодушие.

Гари Дейвис, началник на отдела за отбрана на персоналните данни на Apple, оспори заключенията на специалиста по време на чуването, заявявайки, че американската компания се е заела със отбраната на персоналните данни на потребителите.

" Липсата на съвестност на нарушаването... значи, че размерът на санкцията би трябвало да бъде понижен ", сподели той, като изиска размерът на възможната санкция да не бъде оповестяван обществено.

Санкционният орган на CNIL не заяви по кое време ще вземе решение. /БГНЕС

Париж / Франция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР