На 92-годишна възраст почина президентът на Тунис Бежи Каид Есебси,

...
На 92-годишна възраст почина президентът на Тунис Бежи Каид Есебси,
Коментари Харесай

Почина първият демократично избран президент на Тунис

На 92-годишна възраст умря президентът на Тунис Бежи Каид Есебси, се споделя в известие на президентството.

Есебси беше първият демократично определен президент на страната.

Вчера президентът е бил откаран по неотложност във военна болница, където е бил признат в интензивно поделение. Това беше второто му постъпване в болница за към месец. В края на юни той беше признат още веднъж по неотложност в интензивно поделение, откакто се почувствал доста зле. Беше изписан на 1 юли.

Тази заран синът на Есебси - Хадеф, предизвести, че нещата с татко му не вървят на добре. Есебси е умрял в 09,25 ч. по Гринуич.

Бежи Каид Есебси беше определен на президентския пост в края на 2014 година Мандатът му изтичаше тази година и той беше споделил, че няма да се бори за преизбиране, съобщи Българска телеграфна агенция.

Президентски избори в Тунис ще има през ноември. Това ще бъдат третите избори след Арабската пролет, довела до свалянето от власт през 2011 година на дългогодишния деспот Зин ал Абиди Бен Али.

Есебси беше юрист по обучение. Още след Арабската пролет през 2011 година той беше назначен за краткотраен министър-председател и по негово време се организираха първите демократични избори в историята на страната през октомври 2011 година. Есебси е бил също министър на вътрешните работи, на защитата и на външните работи по времето на първия тунизийски президент Хабиб Бургиба, след това е бил и ръководител на Народното събрание в интервала 1990-1991 година по времето на Бен Али.

Още преди да бъде определен за президент през 2014 година, Есебси беше подложен на рецензии за напредналата си възраст. На критиците тогава той отвърна, че "младостта не е гражданско положение, а положение на духа " и посочи, че е "в положително здраве ", напомня Франс прес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР