На 92 години е най-възрастната акушерка в Силистренско - Тодорка

...
На 92 години е най-възрастната акушерка в Силистренско - Тодорка
Коментари Харесай

Най-възрастната акушерка в Силистра е 92-годишна

На 92 години е най-възрастната акушерка в Силистренско - Тодорка Ангелова. Тя има над 40 години трудов стаж. Благодарение на нейните грижи, по нейна статистика са родени повече от 7 000 бебета. Около 15 от " нейните " бебета през днешния ден са известни доктори, твърди вуйна Тодорка, както я знаят в града. Тодорка Ангелова през днешния ден е получила по телефона доста поздрави по случай празника. По телефона са поздравени и работещите в Акушеро-гинекологичното поделение на Силистренската болница поради усложнената конюнктура.

Тринайсет бебета са родени в отделението от началото на годината. През декември предходната година са родени 33 деца, демонстрира информация от отделението.

Силистра е един от първите български градове, в които е работила дипломирана акушерка още в края на деветнайсети век - Христина Хранова. Тя е възпитаничка на първия курс на Повивалния институт при Имперския университет " Свети Владимир " в Киев. Назначена е в Силистра през 1886 година В града по това време има болница, само че тя не е осигурявала здравна помощ за родилките. Христина Хранова обикаля по домовете. В спомените на съвременниците си остава като рядко радушен човек. Христина Хранова умира в София през 1922 година на 72-годишна възраст.

Малко прочут факт е, че остарелият Майчин дом в София, където дълго време се обитава Националният институт за отбрана на майчинството и детството, е издигнат с подаяние на силистренците Зоя и Георги Бръчкови.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР