На 9 ноември 2021 г. , след кратко боледуване, почина

...
На 9 ноември 2021 г. , след кратко боледуване, почина
Коментари Харесай

Почина видният литературен критик, театрал, писател, учен, публицист, общественик и преводач проф. Чавдар Добрев

На 9 ноември 2021 година, след малко боледуване, умря един от най-големите ерудити на България проф. д. изк.н. Чавдар Добрев - книжовен критик, театрал, публицист, академик, журналист, държавник и преводач. Това оповестиха от БСП-София.

Проф. Добрев е роден в Ямбол на 21.08.1933 година в семейство на учители, почитатели на левите хрумвания. Завършил е с цялостно отличие унгарска лингвистика и публицистика в Будапеща. Ученик и почитател е на огромния европейски академик Дьорд Лукач. След завръщането си в България работи в Министерство на външните работи, в Издателство „ Народна просвета “ и в Българското национално радио. Защитава аспирантура в Академията за публичните науки на Комунистическа партия на Съветския съюз в Москва.

Научната му кариера минава в Института по изкуствознание при Българска академия на науките. Бил е заместник-директор на Научното обединяване за изкуствознание на Българска академия на науките, първи заместител основен редактор на сп. " Съвременник ", заместител общоприет шеф на на Дирекция „ Международна културна активност “, основен драматург на Народния спектакъл и на Сатиричния спектакъл, шеф на Българския културен център в Москва.

Член на Съюза на българските писатели и създател на над 60 книги, монографии, научни писания в региона на театрознанието, литературознанието и публицистиката, измежду които " Реализмът на Вахтангов ", " Лирична драма ", " Забранените плодове на познанието (Емилиян Станев) ", " Всекидневният Леон Даниел ", " Ранено време ", " Окосена болежка ", " Възхвала на разсъдъка ", „ По сянката на преустройството “, „ Сфера “, „ Камбанен свод “, „ Новата хармония “, „ В епицентъра на паметта “, „ Книга за Вапцаров “ и други

Носител е на голям брой национални и интернационалните награди.

Член на Българска комунистическа партия от 1959 година През интервала 1994-2004 година е член на Висшия съвет на Българска социалистическа партия. Бил е депутат в 37-ото Народно заседание.

Поклон пред светлата му памет!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР