На 9 март християните отбелязват Свeти Четиридесет мъченици. Църквата определя

...
На 9 март християните отбелязват Свeти Четиридесет мъченици. Църквата определя
Коментари Харесай

Почитаме свети 40 мъченици

На 9 март християните означават Свeти Четиридесет мъченици. Църквата дефинира този ден като празник на Четиридесетте боеца от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята религия по време на преследванията на християните от император Ликиний през V в.

Денят пък, съгласно националните вярвания и традиции, е обвързван със Слънцето - то се обръща към лято и времето се затопля. Особено място измежду обичаите на празника заемат обредното преследване на змии и гущери. На някои места се раздават 40 питки или кравайчета за здраве.

Православна черква изключително уважава паметта на светите 40 севастийски мъченици.

На тази дата през 1230 година българският цар Иван Асен ІІ удържа блестяща победа над войските на епирския диктатор Теодор Комнин в борбата при Клокотница. Владетелят и цялото му семейство са пленени, а България получава едно от най-големите териториални разширения в своята история.

В чест на успеха цар Иван Асен ІІ построява църквата " Свети 40 мъченици " в столицата Търново. Църквата е съхранена и до през днешния ден и пази реликви от първите две български страни, в това число фамозната Омуртагова колона с надписа " Човек и добре да живее, умира и различен се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее 100 години ".

Победителят цар Иван Асен ІІ бил тържествено посрещнат от търновските жители в с. Мерданя. В чест на тая среща край селото е бил издигнат манастир " Свети четиридесет мъченици ", който и в този момент съществува.

Днес имен ден честват Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян, Горянка.

Имен ден честват и всички, които нямат различен избран за задачата празник.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР