На 86-годишна възраст почина големият полски композитор и диригент Кшищоф

...
На 86-годишна възраст почина големият полски композитор и диригент Кшищоф
Коментари Харесай

Почина полският композитор Кшищоф Пендерецки

На 86-годишна възраст умря огромният полски композитор и диригент Кшищоф Пендерецки.

Музикантът е умрял в родния си град Краков. Според полските медии, които цитират учредената от брачната половинка му Елжбета асоциация „ Лудвиг ван Бетовен “, Пендерецки е умрял след дълго боледуване.
Снимка: Reuters
Той е считан за един от най-великите и новаторски модерни композитори, съобщи Българска телеграфна агенция.
Саксофонистът Ману Дибанго е умрял от ковид Световно известеният камерунец губи борбата с COVID-19 на 86 години
Пендерецки е отличен с редица награди и през дългата си кариера е работил със симфонични оркестри в Европа и Съединени американски щати.

Той има извоювани 4 награди „ Грами “ - през 1988 година, 1999 година - в две категории, и 2017 година Композирал е музика за филми на световноизвестни режиьори като Стенли Кубрик, Мартин Скорсезе и Дейвид Линч.
Снимка: Reuters
Бляскавата кариера на Пендерецки стартира през 1959 година, когато три негови композиции – „ Строфи “, “Еманации” и “Псалмите на Давид” печелят първите три награди на Конкурса за млади композитори във Варшава.

Той се постанова като една от огромните фигури на полския авангард през 60-те години на предишния век с композицията си „ В памет на жертвите от Хирошима “ за струнен оркестър.
Почина кънтри легендата Кени Роджърс Музикантът е умрял в дома си от естествена гибел на 81 години
През 2011 година работи над албум дружно китариста на рок групата „ Рейдиохед “ Джони Грийнуд и композитора на електронна музика и продуцент Афекс Туин.

За разлика от множеството композитори от неговото потомство, Пендерецки се въодушевява от религията и това е намерило отражение в някои негови произведения, измежду които „ Страсти по Лука “.
Снимка: Reuters
Кшищоф Пендерецки е роден на 23 ноември 1933 година в Дембица в Южна Полша. Когато е 18-годишен, е признат в Консерваторията в Краков. Бил е учител в редица университети
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР