На 8 март – в петък, Агенция по заетостта (АЗ)

...
На 8 март – в петък, Агенция по заетостта (АЗ)
Коментари Харесай

Как фирми да получат пари за наемане на безработни

На 8 март – в петък, Агенция по заетостта (АЗ) ще започва банкет на поръчки по план „ Започвам работа – Компонент 3 „ Заетост “, който е част от повсеместен пакет от ограничения, ориентирани към трудовата интеграция на безработни и неактивни лица с акцент върху лица в неравностойно състояние.

Предвидено е по плана да бъдат включени в претовареност общо 14 400 лица, а продължителността му е до края на 2026 година, оповестиха от организацията.

Работодателите ще могат да подават поръчки от 08.30 часа по плана в електронна среда и в рамките единствено на един месец – до 23.59 часа на 07.04.2024 година (неделя) в това число. Електронната поръчка, която би трябвало да се попълни, ще бъде налична на формалната интернет страница на АЗ.

След приключването на този едномесечен интервал АЗ ще извърши класиране на поръчките по реда на тяхното постъпване и при съществуване на остатъчен финансов запас планът ще бъде отворен за кандидатстване за нов интервал, за което ще бъде оповестена информация навреме.

Целевите групи, които могат да се включат в план „ Започвам работа – Компонент 3 „ Заетост “ са неактивни и безработни лица, включително неактивни и безработни лица в неравностойно състояние и неактивни и безработни лица с трайни увреждания (с открита степен на понижена работоспособност/вид и степен на увреждане 75% и над 75%).

Срокът на субсидирана претовареност на наетите в границите на плана лица се дефинира на база принадлежността им към някоя от следните категории:
   
    безработни и неактивни лица – за интервал до 6 м;

    безработни и неактивни лица в неравностойно състояние – за интервал до 12 м;

    безработни и неактивни лица с трайни увреждания – за интервал до 24 м.

Идват проблеми на пазара на труда

Средствата, които ще се възвръщат на работодателите по плана са под формата на единични разноски (стандартна таблица за единица разход). А работодателите, които запазят заетостта на наето от тях лице след приключване на съответния интервал на устойчива претовареност, ще получат спомагателни еднократни тласъци под формата на общоприета таблица за единица разход.
 istock istock
Заявки за свободни работни места могат да подават работодатели от действителния бранш, включително общини и общински предприятия. С цел реализиране в оптималната степен на главната цел на плана, са сложени спомагателни условия, на които да дават отговор претендентите – работодатели, с цел да бъдат утвърдени за присъединяване.

По плана ще се ползват прагове от оптимално позволен брой свободни работни места, които може да съобщи един шеф – според от % записана безработица в общината, на чиято територия се разкриват работните места.
 
Работодателите и лицата, искащи да се включат в план „ Започвам работа – Компонент 3 „ Заетост “, могат да получат по-подробна информация във всички бюра по труда в страната, както и на формалната страница на Агенция по заетостта.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР