На 8-и юни Земята се сдоби със своя пети океан. Националното

...
На 8-и юни Земята се сдоби със своя пети океан. Националното
Коментари Харесай

Пети океан се появи на географските карти

На 8-и юни Земята се снабди със своя пети океан. Националното географско сдружение на Съединени американски щати утвърди съществуването на Южен океан, наред с Тихия океан, Атлантическия, Индийския и Северния ледовит океан. 

Южният океан обкръжава Антарктида, простира се до 60 градуса южна широчина и е обвързван с Атлантическия, Индийския и Тихия океан. Южният океан е обособен от тези три океана от течения, а не от континенти.

На процедура това е вторият минимален океан в света - единствено Северният ледовит океан е по-малък.

Този океан е дом на уникална екосистема. Това е единственото място в света, където можете да видите императорския пингвин, тюлените на Уедъл и хиляди други неповторими организми, които не живеят на никое място другаде.

Една от аргументите за обособяването на този океан е просветителна - с цел да могат студентите да да учат неговите специфики. 

„ Южният океан от дълго време е приет от учените, само че защото нямаше интернационално съглашение, ние в никакъв случай не сме го признавали публично “, сподели географът Алекс Тейт. Учените разпознават Петия океан повече от 20 години - откакто потвърждават съществуването на Антарктическото кръгово течение (ACC), студено морско течение, което тече от запад на изток. То се е образувало преди 34 милиона години, когато зоната днешна Антарктида е отделена от Южна Америка.

Заради това течение водите на Южния океан са по-студени и по-малко солени от водите на север, осигурявайки местообитание за хиляди типове, споделят учените. Южният океан е „ жизненоважен съставен елемент на изменящия се климат на Земята, а ACC е единствената световна електроцентрала, която употребява вода от трите околни океана за транспорт на топлота през цялата планета “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР