На 8 февруари отбелязваме Деня за безопасен интернетУчат децата на

...
На 8 февруари отбелязваме Деня за безопасен интернетУчат децата на
Коментари Харесай

Живеем в мрежата. Какви заплахи ни дебнат?

На 8 февруари означаваме Деня за безвреден интернет Учат децата на възпитано държание и почитание в онлайн пространството
 

В последните две години децата и ние сме онлайн доста часове. Covid-19 ни принуди да създадем доста промени в метода си на живот и в този момент доста от нас са в положение да поддържат рутина и непрекъснатост на работа с помощта на мрежата. Учим се онлайн, работим онлайн, срещаме се със фамилията и приятелите онлайн, пазарим онлайн, играем игри онлайн, гледаме филми и просто по този начин прекарваме време в онлайн пространството.

Мрежата е неразделна част от живота ни и има доста прерогативи, отваря безграничен свят от благоприятни условия и ни разрешава да водим обикновен метод на живот, даже във времена на неустойчивост като тези.

Наред с многото преимущества е значимо да запомните, че в мрежата пораждат и обстановки, носещи риск и вреди - принуждение, хора, които желаят да навредят, неуместно и обидно наличие, анонимност, маскиране и други

Признавайки значимото място, което интернет заема в живота ни, Европейският съюз дефинира Ден за безвреден интернет (Safer Internet Day) всяка година при започване на февруари, който тази година е на 8-ми февруари.

Този ден е отдаден на основаването на безвредно интернет пространство за всички консуматори и изключително за децата.

Как да употребяваме рационално устройствата си

Тази година в България се подчертава внимание върху рационално, деликатно, отговорно и безвредно потребление на интернет, както и всички свързани с него устройства.

Предвид огромното значение на въпроса за безвредно потребление на интернет, Черноморска академия за сигурност взаимно с Агенция по отбрана на детето в киберпространството - Израел посвещава цялостен месец за отбрана на децата от кибертормоз. Месец на отбрана на детето в киберпространството тази година ще бъде отдаден на тематиката " Безопасно свързване " - " Safe to connect ":
  Отговорност за информацията, която споделяме и разпространяваме;  Безопасно и деликатно потребление на другите уеб сайтове и приложения;  Запознаване с настройките за дискретност на устройствата и приложенията, които използваме;  Възпитано държание и почитание към другите;  Интелигентно и рационално поддържане на обществени и фамилни връзки;  Застанете на страната, а не в профил (Помогнете на наранените, а не наблюдавайте мълчаливо);  Способи за справяне в сложни обстановки - в миг на нужда, потърсете помощ
Денят стана месец

Международен ден за безвреден интернет, който е почнал като Европейски план през 2004 година, през днешния ден се отбелязва в целия свят.

Визирайки особената значимост и новост на тематиката, около COVID-19, в някои страни тази година бе решено, този ден да бъде трансфорат в седмица и даже в месец за безвреден интернет, като събитията се организират под друго мото и с акценти върху съответните тематики във всяка страна.        

Съединени американски щати се концентрират върху благополучието онлайн

Тази година Съединени американски щати отделя седмица за безвреден интернет. Вместо еднодневно събитие, цяла седмица, всеки ден, ще бъдат предоставени на необятната аудитория, безвъзмездни материали, за потребление в учебни заведения и в домовете, както и ще бъде извършено събитие онлайн с младежи на 6-ти февруари.

В Съединени американски щати, тази година, по едно и също време, с такива значими тематики като онлайн сигурността, поверителността и сигурността, взеха решение да се концентрират върху благополучието, изключително в изискванията на пандемия, която доста от деца и възрасти са претърпели през последните две години, и която докара до закриване на учебни заведения, както и до понижаване на обществените контакти онлайн. След години прогрес, се следи нарастване на кибертормоз, онлайн токсичност, меланхолия и други вреди, свързани с потребление на онлайн среда. Част от това може да се дължи на обстоятелството, че хората прекарват повече време онлайн, само че има и други фактори, които ще бъдат прегледани в тазгодишните стратегии в Съединени американски щати.

Израел e водач в битката с кибертормоза

Израел, който се счита за водач в битката с кибертормоза против деца, тази година, ще посвети цялостен месец за отбрана на децата в киберпростанството.

В рамките на този месец Агенцията по отбрана на детето в киберпространството е възнамерявала повече от 1200 лекции по цялата страна, пред деца и техните родители, споделяйки рекомендации за безвредно потребление на интернет от деца, както и обяснявайки им по какъв начин да реагират при положение на пострадване на детето и да сведе към най-малко отрицателните последствия за детето, както и да се погрижи случая да не се повтори. Също по този начин ще бъдат раздадени съответните материали.

Австралия натъртва върху обноските в интернет

Позовавайки се на проучванията, извършени в Австралия, се оказва, че австралийците в последните две години се учат да се грижат повече от когато и да било за онлайн сигурността.

Националната акция на Кабинета на комисаря по електронната сигурност в Австралия тази година прави акцент върху почтително и възпитано държание в мрежата и включва съответни събития, както разпространяване на рекомендации измежду деца, родители, преподаватели, политици, бизнес и публични организации за сигурност в мрежата и приканва жителите си да поддържат акцията, като споделят оповестените рекомендации в учебно заведение, на работа и измежду приятелите. Интересен факт е, че се дават указания по какъв начин да разпространяват материалите в своето обграждане.

Австрия провежда акция в учебните заведения

През този месец, за втора поредна година, Австрия ще организира месец на интензивността за по-безопасен интернет.

Както и в предходни години, австрийските учебни заведения са поканени да отпразнуват Деня за безвреден интернет с разнообразни, независимо създадени действия през целия месец. Участващите учебни заведения ще получат съответните спомагателни материали, с цел да бъдат подкрепени в плануваните от тях действия и събития през този месец, в това число образци от най-хубавите практики, хрумвания за планове и стратегии за уроци. Най-добрите практики за 2022 година ще бъдат оповестени, като три от тях ще бъдат отличени. Също по този начин ще бъдат оповестени и резултати от изследване на тематика кибертормоз, извършено измежду деца от 11 до 17 години в Австрия.



Кампанията е подкрепена от Федералното Министерство на образованието, науката и проучванията.

 

Централното събитие, с което България ще означи Международния ден за безвреден интернет, тази година ще се организира онлайн.

То ще се излъчва на страницата на Центъра за безвреден интернет във фейсбук. Темите са подбрани от млади доброволци на възраст сред 14 и 18 години от Младежкия панел към Центъра за безвреден интернет.

Трите съществени дискусионни панела, водени от младежите, ще бъдат отдадени на онлайн насилието, дезинформацията в интернет и онлайн игрите.

Експерти и представители на разнообразни държавни институции, IT компании и неправителствени организации, членовете на Обществения съвет към Центъра за безвреден интернет, както и младежи от разнообразни мрежи и организации ще вземат присъединяване в полемиките.

По традиция Денят за безвреден интернет ще сложи и началото на акцията " Дни на медийната просветеност " на Коалицията за медийна просветеност, съоснована от Центъра за безвреден интернет и на обща акция с партньорски организации за Деня на розовата фланелка, отдадена на предварителна защита на насилието и издевателството в учебно заведение и онлайн.

Редица учебни заведения, библиотеки и общини в България към този момент готвят своя събития за отбелязване на Деня за безвреден интернет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР