На 8 февруари КЗК препоръча на НС и министъра на

...
На 8 февруари КЗК препоръча на НС и министъра на
Коментари Харесай

Надя Мирчева, КЗК: Предлагаме поставяне на точни топломери в абонатната станция

На 8 февруари Комисия за защита на конкуренцията предложи на Народно събрание и министъра на енергетирката да одобряват промени в закона за енергетиката и наредбата за топлоснабдяване. Промените са свързани с дяловото систематизиране на топлинната сила и предотвратяването на вероятни злоупотреби на топлофикационните сдружения и компаниите за топлинно счетоводство. Темата разяснява в " Още от деня " Надя Мирчева, шеф на Дирекция " Право и политика на конкуренцията " при Комисия за защита на конкуренцията.

Надя Мирчева, шеф на Дирекция " Право и политика на конкуренцията " при Комисия за защита на конкуренцията: Решението на комисията е ориентирано към поощряване на конкуренцията точно при доставката на топлинна сила и при топлинното отчитане на употребеното количество топлинна сила. Точността при отчитането на доставяната сила до постройка, която е етажна благосъстоятелност, е извънредно огромен проблем, защото тази сила би трябвало да бъде разпределена по обособени детайли - за сградна апаратура, отопление на обособени парцели. Това настрана разделяне е извънредно неопределено и за това комисията предложи потреблението на напълно друга система на отчитане - слагането на точни топломери в самата абонатна станция за сметка на самите топлофикационни сдружения, защото това ще усъвършенства точно точността на отчитането, която е и действителният проблем на потребителите, че те заплащат от време на време топлинна сила, която не са употребили.
Тя разяснява още, че Забраната за събаряне на радиатори има ограничаващ резултат да няма злоупотреби. Комисия за защита на конкуренцията предлага още възбраната на начисляване на лихви за правна сигурност.По думите на Надя Мирчева формулите, които се употребяват за това какъв брой сила сме консуматори, са доста неразбираеми да бъдат по-ясни и да има лице,което да участва с протокол на регистрираното на действително потребеното количество. Мирчева съобщи, че от Комисия за защита на конкуренцията оферират още, когато даден наемател не заплаща сметките за парно, договорът за наем е задоволителен наемателят да бъде страна по тези контракти с топлофикационните сдружения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР