На 77-годишна възраст почина Станислав Петров, съветски военен офицер, получил

...
На 77-годишна възраст почина Станислав Петров, съветски военен офицер, получил
Коментари Харесай

Почина руският офицер, предотвратил ядрена война със САЩ

На 77-годишна възраст умря Станислав Петров, руски боен офицер, получил интернационално самопризнание за предотвратяването на нуклеарна война със Съединени американски щати, съобщи БГНЕС. Неговата невероятна история е разказана в документалния филм " Човекът, който избави света ". Той получи няколко интернационалните награди, беше почетен с отличие на Организация на обединените нации и се срещна с холивудски суперзвезди като Робърт Де Ниро и Мат Деймън.
През септември 1983 година той е дежурен офицер в скришен команден център на юг от Москва, когато се появява сигнал, че Съединени американски щати са изстреляли междуконтинентални балистични ракети. Той има единствено няколко минути да вземе решение. Усъмнил се във входящите данни, той отхвърля предизвестието като подправена паника. Ако Петров не беше сторил това и беше уведомил командирите си за идната нуклеарна офанзива на Съединени американски щати, руското управление най-вероятно е щяло да предприеме ответна офанзива. Вместо това 44-годишният лейтенант оповестява за нередовност в системата и последвалото по-късно изследване демонстрира, че е прав.
Петров се прибрал вкъщи единствено няколко дни по-късно, само че не е споделил на фамилията си за случилото се. " Той се прибра вкъщи, само че не ни сподели нищо ", споделя синът му Дмитрий.
Няколко месеца по-късно офицерът получава премия за заслуга към Отечеството, само че случаят в контролния център се пази в загадка в продължение на доста години.
През 1984 година Петров напуща армията и се открива в град Фрязино на към 20 километра североизточно от Москва. Историята му излезе нескрито след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година и през годините той стана обект на многочислени медийни репортажи в Русия и в чужбина.
Скромен, самонадеян човек, Петров в никакъв случай не се е мислил за воин.
" Той постоянно е бил сюрпризиран, че хората го считат за воин. Той просто прави добре работата си ", показва още синът му Дмитрий, като прибавя, че татко му е получил няколкостотин писма от европейци, които му благодарят за предотвратяването на нуклеарна война.
" Човекът, който спести света " е документален филм, режисиран от датчанина Питър Антъни и разказан от американския артист Кевин Костнър. Той излезе през 2014 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР