На 73 години си отиде Христина Ангелакова. Голямата оперна певица

...
На 73 години си отиде Христина Ангелакова. Голямата оперна певица
Коментари Харесай

Почина Христина Ангелакова

На 73 години си отиде Христина Ангелакова. Голямата оперна певица е умряла при затруднения, в резултат на ортопедична интервенция.

Христина Ангелкова е един от ярките гласове в историята на българската опера. Повече от четвърт век тя е измежду най-знаменитите имена на Софийската националната опера. Певица с обемен, богат на тембри и чудесно подложен глас, темпераментна и задълбочена в функциите си, Ангелакова участва на сцената освен с обичайния за мецосопрано репертоар, само че взе участие и в реализацията на опери на модерни български композитори. Сред паметните ѝ облици са Изабела („ Италианката в Алжир “), Марфа („ Хованщина “), Сантуца („ Селска чест “), Азучена („ Трубадур “), Адалджиза („ Норма “), Амнерис („ Аида “), Дуеня от едноименната опера на Прокофиев.

Родена е през 1944 година в Исперих, само че отраства в Шумен в семейство, което обича музиката. В гимназията учи цигулка, когато взема решение да се посвети на пеенето. Приета е в Музикалната академия, във вокалния клас на проф. Сима Иванова.

През 60-те години Христина Ангелакова отпътува за Италия, където специализира бароков вокален жанр в курсовете „ Ваканци музикале “ във Венеция. Учи в академията „ Санта Чечилия” в Рим и в Центъра за рационализиране на млади артисти към Миланската канара при фамозната певица и възпитател Джина Чиня.

Кариерата ѝ стартира щастливо: българката подписва тригодишен контракт с „ Ла Скала “. Там прави креативния си дебют с ролята на Улрика от „ Бал с маски”, дирижирана от Клаудио Абадо. Следват партии в редица постановки на „ Скалата “ – Йокаста от „ Едип цар” на Стравински, Адалджиза от „ Норма” на Белини, Леонора от „ Фаворитката” и Елизабет от „ Мария Стюарт” на Доницети… Участва и в представления на „ Пикола Скала “ („ Амал и нощните посетители “ от Меноти и „ Ноевият ковчег “ на Бритън). Концертира с фамозния оркестър „ Виртуози ди Рома”.

Италианският интервал в креативното ѝ развиване има голямо значение – освен поради обстоятелството, че в тази страна Ангелакова се образува като белкантова певица, само че и поради опцията да приготвя партии и да навлиза в огромния мецосопранов репертоар с диригенти като Абадо, Бруно Мадерна и Гавацени; по-късно пее и под палката на звезди като Джелмети, Патане, Савалиш, Лопес Кобос и режисьори като Зануси.

Името ѝ оказва се на огромната оперна сцена. Четири сезона тя е желаната Амнерис на сцената на „ Дойче опер “ в Западен (тогава) Берлин, чест посетител е в италиански оперни театри – Болоня, Палермо, Равена, а в Римската опера е поканена да пее за премиерата на „ Иродиада “ от Масне (в екип с Монсерат Кабайе, Хосе Карерас и Хуан Понс). Пее в Мюнхен, Будапеща, Дюселдорф, Лиеж, Лайпциг, Руан, Тулон, Ница, Билбао, Овиедо (с Павароти в „ Бал с маски “), Атина… Със Софийската опера гастролира в Москва, Париж, Палермо, Виена…

От 2001-а до 2004 година Христина Ангелакова е първата жена шеф на Националната опера и балет. От 2012-а тя е артистичен шеф на музикалния фестивал „ Моцартови празници “ в Правец.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР