На 72 години почина изтъкнатият юрист, дългогодишен депутат от БСП

...
На 72 години почина изтъкнатият юрист, дългогодишен депутат от БСП
Коментари Харесай

Почина проф. Любен Корнезов

На 72 години умря изтъкнатият правист, дълготраен народен представител от Българска социалистическа партия и зам.-председател на 38,39 и 40-то Народно заседание проф. Любен Корнезов.

Корнезов бе приет конституционалист.

Като народен представител още във Великото национално заседание той е и измежду създателите на Конституцията ни.

Един от знаковите адвокати на левицата, почитан от всички политически сили, а нерядко до него се допитваха и съперниците му. Корнезов бе и измежду най-ярките оратори на социалистите, само че здравословни проблеми станаха причина той да се отдръпна от дейната политика през последните години, макар че обичайно беше член освен на Народното събрание, само че и на управлението на парламентарната група на Българска социалистическа партия и на Националния съвет на партията.

Проф. Корнезов беше експерт по цивилен развой и учител в юридическите факултети на УНСС и на Югозападния университет " Неофит Рилски " в Благоевград. Има дълга кариера като арбитър по цивилен каузи, бил е ръководител на Окръжния съд в родния си Ямбол, както и на Окръжния съд в Търговище.

Любен Корнезов е роден в Ямбол на 3 януари 1947 година Отбива постоянната си военна работа във ВМФ-Варна, след което две години е служащ в цех „ Ямболен ” и в строителството. Завършва висшето си обучение в Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” през 1973 година, след което минава през всички стъпки на правосъдната подчиненост. Съдия в Конституционния съд (1991 – 1994 г.), а през интервала 1995-1997 година е заместник-министър на правораздаването.-->

Любен Корнезов е бил народен представител още във Великото Народно заседание (1990 – 1991 г.) и заместник-председател на Комисията по изработването на Конституцията на Република България от 1991 г.  Автор на 17 книги и научни писания. Синът му Александър Корнезов също е правист.

Поклон пред паметта му!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР