На 7 октомври 2006 г. светът губи един от най-ярките

...
На 7 октомври 2006 г. светът губи един от най-ярките
Коментари Харесай

Нищо друго освен истината от Анна Политковская - малко преди да бъде жестоко убита

На 7 октомври 2006 година светът губи един от най-ярките мозъци на XXI век. Жестокото ликвидиране на познатата с опълчването си на чеченския спор и на властническия режим на президента Путин съветска журналистка Анна Политковская се трансформира в черно леке в международната история и нанася неизлечима рана на борбата за свободата на словото.
13 години след трагичната ѝ, към момента неизяснена кончина на български език се появява за пръв път " Нищо друго с изключение на истината " – алманах с някои от най-хубавите текстове на " достойнството и съвестта на Русия ".
Сред оповестените в книгата материали, са и есета, в които Политковская споделя за самата себе си, за цензурата и репресиите в Русия, репортажи от войната в Чечения, от терористичните актове в Беслан и " Норд-Ост ", отзиви за същността на публицистиката, както и репортажи от нейни срещи с персони като Джордж У. Буш, Тони Блеър, Лионел Жуспен, както и съветски дисиденти като Березовски, Ахмед Закаев, Владимир Буковски.
Специално място е отделено и на селекция от текстове на Политковская, които не са на политически тематики, както и на есета за тежката орис на Русия.
Всеки един от репортажите в книгата е безусловно доказателство за високия професионализъм и безупречната работа на Политковская. Нещо повече – мнозина настояват, че точно поради част от тези репортажи тя е била убита.
Заплашвана, претърпяла няколко опита за посягане над живота си, Политковская остава вярна на максимата си до самия край: " Изгнанието не е за мен. Така те печелят ".
Защото жестокостта не заслужава " Нищо друго, с изключение на истината ".
Анна Политковская е създател на няколко отличени книги за войната в Чечeния и режима на президента Путин. Няколко пъти е била участник в договаряния за освобождение на заложници, в това число и в рецесията " Норд-Ост " през октомври 2002, когато чеченски бунтовници взимат заложници в Московския спектакъл. Политковская е била деен покровител за правата на фамилиите на починалите бойци, прави следствия на корупцията във военното министерство и в командването на съветските федерални войски в Чечения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР