На 7 март от Комисията за енергийно и водно регулиране

...
На 7 март от Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

На 7 март КЕВР решава каква ще е цената на газа за март 2022 г.

На 7 март от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще решат на каква цена " Булгаргаз " ЕАД ще продава природния газ за март 2022 година, оповестиха от КЕВР след днешното онлайн съвещание.

Обсъждането ще е на закрито съвещание. В решението ще бъдат регистрирани всички данни за ценообразуващите детайли, които са посочени в обновеното заявление на " Булгаргаз " ЕАД, импортирано на 1.03.2022 година

Причините за предлаганото от " Булгаргаз " 3,5% нарастване на цената на природния газ за м. март са ограничението на добива от ПГХ Чирен и настоящите данни за цените на европейските газови тържища.

На намерено заседание Комисията за енергийно и водно контролиране в профилиран състав " Енергетика " разиска отчет по отношение на импортираното на 08 февруари 2022 година заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за м. март 2022 година, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. В съвещанието участваха изпълнителният шеф на " Булгаргаз " ЕАД Людмил Йоцов, ръководителят на СД на сдружението Иван Топчийски и други представители на сдружението.

На 1 март 2022 година " Булгаргаз " ЕАД внесе в Комисията изменено заявление за одобряване на цена на природния газ за м. март. С него се предлага цена от 113,73 лева./MWh, което е нарастване с 3,5% по отношение на одобрената цена за м. февруари.

Двете съществени аргументи за нарастването са ограничението на добиваните количества от ПГХ Чирен, както и нарасналите цени на европейските газови тържища в края на м. февруари. Добивът от газохранилището " Чирен " е прекратен и по заповед на министъра на енергетиката съоръжението е минало в режим на нагнетяване, установи ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров. Целта на тази мярка е натрупването на запаси при положение на рецесия с доставките на природен газ.

" Основната роля на новия състав на КЕВР е да употребява всички вероятни регулаторни механизми, с цел да бъдат постигани допустимо най-хубави цени за крайните консуматори и особено за битовите консуматори. Оттук нататък енергийният регулатор ще утвърждава всеки контракт или смяна в договорите, които подписва " Булгаргаз ", тъй като те оказват въздействие върху цената на газа за тези консуматори ", съобщи ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров.

Той настоя във всяко ценово заявление  " Булгаргаз " да дава разбор за вероятните различни източници на природен газ, техните цени и доказателства, че компанията е потърсила най-евтиния вероятен газ за потребителите.

По думите на Тодоров съществуват благоприятни условия сдружението да подписва краткосрочни, средносрочни и даже дълготрайни контракти, с които да се разнообразят източниците и да се реализира оптимално преференциална цена за бита. Ръководителят на регулатора прикани " Булгаргаз " да разграничи своите отговорности като публичен снабдител и търговец на газ.

Бизнесът има други възможности да подписва контракти с други снабдители, само че за битовите консуматори източникът на природен газ е единствено " Булгаргаз " като публичен снабдител. Затова енергийният регулатор ще е поръчител, че правата на тези консуматори се съблюдават и те получават допустимо най-хубава цена ", съобщи Станислав Тодоров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР