На 7 декември един от най-обичаните и оригинални съвременни български

...
На 7 декември един от най-обичаните и оригинални съвременни български
Коментари Харесай

Изложба на Кольо Карамфилов, който на 7 декември щеше да навърши 60

На 7 декември един от най-обичаните и истински модерни български художници Кольо Карамфилов (1963 - 2014), който поетът Елин Рахнев един път дефинира като " вулкан от хрумвания и гений ", щеше да навърши 60 години. Талантът му е не просто забележим, той се усеща с всички сетива - ценителите споделят, че претърпяват неговите работи, поддържат връзка с тях, без значение дали са графика, живопис, статуя, сценография.

Кольо Карамфилов постоянно е бил крачка напред, той е от артистите, които основават трендове - през 1989 образува авангардната група " Ръб " дружно с Димитър Грозданов, Албена Михайлова, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Надя Генова, Румен Жеков.

Арт инсталациите също са измежду мощните проявления на концепциите на Кольо Карамфилов - през 2012 година по време на " Аполония " той дружно с приятеля си Стефан Божков показа апаратура " Джепето School - Випуск 2012 " - със избавени чинове от остарялото учебно заведение в Трявна. През 2008 година в търсене на поле за изява той отвори в родния си град Пловдив.

" Голямата ми борба е да направя нещо, което ще изненада самия мен ", споделя художникът в отдадения на него (БНТ) от поредицата " Умно село ".
Кольо Карамфилов Реклама
Наскоро открита във връзка 60-годишнината от рождението му напомня забележителната персона на Кольо Карамфилов, неговата философия и вродената му дарба за импровизация, неделима от устрема му да търси и изненадва.

Инициативата е на изложба L` Union, които през годините основават лична сбирка от модерни български художници. Сред тях е и Кольо Карамфилов, с който работят интензивно през последните 10 години от живота му. В актуалната галерия са включени непоказвани произведения, които са постъпили в сбирката им през последните две години.

Една от тези картини е " Сърце мое ". Изпълнена е върху дърво от орех с акрил и златен варак. Други две работи са от 2002 - " Маската " и " Дом ", основани с ексцентрична форма и авторска техника върху дърво. " Те носят комбинативната пристрастеност на Кольо Карамфилов към материалите и формата, посредством които обичаше доста да опитва и споделя ", споделя Павлина Маринова, съсобственичка на галерията и куратор на изложбата.

Включените литографиите са три: едната е от " Сонетите на Шекспир " от 2013 година, другата е доста ранна, " Моето хвърчило е и твое " (1987), третата се назовава " Човек муха ". В изложбата има и серия от рисунки, някои от които доста персонални, с посвещения към обичани хора.
" Човек муха ", 2001 година, цветна литография, 49х65 см Автор: Кольо Карамфилов Реклама
" Изкуството на Карамфилов е съкровено, поетично, наситено, докосващо с лекост облика и душата на индивида ", споделя кураторката. Тя обръща внимание по какъв начин в основаните от него светове минава низ от повтарящи се облици: ръка, глава, цвете, сърце, дърво, къща.

Политиката на L` Union е да провеждат изложения, най-вече с работи от личната им сбирка. Именно техните творби на Кольо Карамфилов дружно с картините на колекционера Георги Иванов бяха показани в изложбата " Път. Знаци. Откровения " в Националната изложба през 2015 година в памет на Карамфилов.

Няколко негови работи - " Съвременна алтернатива ", " Фигура с огън " и други, са изложени (и се продават) и в в София.

Интересът към творчеството на Кольо Карамфилов не отслабва, в противен случай. Работите му са все по-търсени и това докара до няколко абсурда с имитации през последните години. Неговите близки поучават, когато човек има подозрения дали купува оригинал, добре е да се запознае със наличието на или да се свърже с тях. Защото по думите на огромния безгрижник и създател: " Винаги би трябвало да има хепиенд, не е нужно да е в моята приказка. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР