На 65-годишна възраст ни напусна Николай Маринчешки – един от

...
На 65-годишна възраст ни напусна Николай Маринчешки – един от
Коментари Харесай

България плаче! Почина двукратният световен вицешампион Николай Маринчешки

На 65-годишна възраст ни напусна Николай Маринчешки – един от най-хубавите и титуловани фехтовачи на България, оповестиха от родната федерация.
Маринчешки е част от златното потомство български сабльори, възпитани от треньора Николай Свечников. Част е от именития народен тим от 80-те години, в който са още Васил и Христо Етрополски, Георги Чомаков и Марин Иванов.
Състезава се в отборната дисциплинираност на сабя на летните олимпийски игри през 1980 година в Москва и в самостоятелните и отборните дисциплини на сабя на Олимпиадата в Сеул през 1988 година Печели десетки оценки на огромни шампионати – има повторен международен вицешампион (от 1985 и 1987 г.) и бронзов медалист за 1986. Първият му треньор е Валентин Попов, по-късно работи с Борис Ставрев, Валентин Николов и Николай Свечников.
„ Като част от звездния тим на сабя на България от 80-те години на предишния век Николай е измежду хората с максимален принос за развиването на българската фехтовка, сподели президентът на Българска федерация по фехтовка Величка Христева. – Той беше почетен член на Федерацията и ще липсва доста на всички, които работим в тази сфера. Ще го изпратим с почитание, а загубата ще бъде осезаема “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР