На 60 неправителствени организации и медии подписаха призив за ново

...
На 60 неправителствени организации и медии подписаха призив за ново
Коментари Харесай

Петиция разобличи съдебните издевателства над журналисти

На 60 неправителствени организации и медии подписаха апел за ново европейско законодателство, което да обуздае правосъдното безчинство над публицисти от богати и овластени хора, които завеждат злонамеррени каузи, с цел да запушат устата на медиите, заяви през днешния ден основаното в Брюксел електронно издание " ЕЮ Обзървър ".

Практиката, известна в Съединени американски щати като " стратегически правосъдни каузи против присъединяване на обществеността "  (Slapp - Strategic lawsuits against public participation), се популяризира все по-широко в Европа.

В Хърватия бяха регистрирани към края на 2019 г. над 1100 висящи каузи против публицисти, заведени от политици, публични фигури и корпорации. В Малта фамилията на убитата журналистка Дафне Каруана Галиция продължава да бъде ответник по над 40 каузи против нея, които съдът не приключи след гибелта й.

Във Франция Венсан Болоре, бизнесмен милиардер, заведе над 20 Slapp каузи против публицисти и Неправителствени организации, които са правили опити да проверяват неговия бизнес в Африка.

В Белгия, която е хазаин на доста интернационалните организации и на един от най-големите прескорпуси, зачестиха дотам правосъдните каузи - в това число и против " ЕЮ Обзървър ", - че застрахователните фирми отказват да дават отбрана на журналистичеиските синдикати, които застават против правосъдния тормоз на техните членове.

" Преследвани от адвокатски компании от името на авторитетни лица и организации, които се стремят да избегнат публичен надзор, задачата е жертвите им да бъдат изтощени финансово и душевен и да се смразят сериозните гласове ", пишат създателите на петицията. " Евентуалното европейско законодателство за мощна и непрекъсната протекция срещу Slapp каузи би представлявало решителна стъпка да се постави завършек на тази злоумишлена практика ", продължава документът. " Тъй като демокрацията и върховенството на закона страдат от засилващ се напън, една анти-Slapp инструкция на Европейски Съюз би защитила публичните контрольори, които оказват помощ да се държат виновни овластените и богатите ".

Сред подписалите Неправителствени организации са " Репортери без граници " и " Трансперънси интернешънъл ", а измежду медиите е групата на " Гардиън ".

Новото законодателство би трябвало да даде право на европейските съдилища бързо да отхвърлят явно недобросъвестни дела да глобяват злонамерени податели на искове. То ще подсигурява по-силна отбрана на създателите на мнения, ирония, карикатури, основателите на протести и призоваващите за протест.

Европейската комисарка за правораздаването Вера Юрова на следващия ден ще огласи проект за отбрана на демокрацията в Европа. В него се очаква да спомене и Slapp делата, разказани от европейски източник като " гореща тематика " в Комисията на Европейски Съюз. Този феномен бе обект на особено изследване по-рано през годината.

Ако Юрова пропусне тази възможност, основателите на петицията имат намерение да подложат на напън Белгия или районните управляващи в Брюксел да покажат по-голяма угриженост за медийната общественост там. Така ще се сътвори остров на свободата на печата в Европа и модел за другите страни в Европейски Съюз, разяснява английският специалист по медийно право Алън Райли.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР