На 6 януари, по повод Богоявление, от 9.30 часа, Негово

...
На 6 януари, по повод Богоявление, от 9.30 часа, Негово
Коментари Харесай

Старозагорци честват Богоявление с молитва и ритуал за здраве

На 6 януари, във връзка Богоявление, от 9.30 часа, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Утреня и Св. Златоустова литургия в катедралния храм „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “. 

От там, в 12.00 часа, ще тръгне Литийно шествие до езерото в парк „ Йордан Капсамунов “, където ще бъде осъществен Богоявленски водосвет на бойните флагове на военните  формирования от Старозагорския гарнизон. По традиция, Старозагорският митрополит Киприан ще потопи Богоявленския кръст в ледените води на езерото. 

Празничният 6 януари ще отбележат и в курортното населено място Старозагорски минерални бани по самодейност на локалното кметство, читалището и църковното настоятелство. Св. Литургия ще извърши отец Йордан в храм „ Св. Козма Зографски “ в 9.30 часа. От 11.30 часа, на моста против минералната баня, ще бъде отслужен Богоявленски водосвет и ритуалът с потапяне на кръста в реката. 

Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Това е и повода ритуалите в този ден да са свързани с освещаването на водата и кръста. Светото кръщение е едно от Седемте тайнства на вярата. 

В националните обичаи, на Йордановден или Водици, както още е наричано Богоявление, в случай че времето е студено и изсъхнало – годината ще бъде добра и плодородна.  Вярва се още, че който извади от водите признака на християнската религия – ще е здрав и заобиколен от благоденствие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР