На 6 февруари Югоизточна Турция бе ударена от едно от

...
На 6 февруари Югоизточна Турция бе ударена от едно от
Коментари Харесай

Кофас: Земетресенията в Турция и Сирия повишават риска от инфлация и политическа несигурност

На 6 февруари Югоизточна Турция бе ударена от едно от най-разрушителните трусове в историята на страната, което лиши живота на повече от 40 000 души, жители на Турция и Сирия. Броят не жертвите все още не е финален и съгласно данни на Организация на обединените нации може да се удвои. Милиони хора се нуждаят от филантропична помощ, а медицинският личен състав работи непрестанно за попречване разпространяването на заболявания в центровете, в които са настанени десетки хиляди бежанци.

Въздействието на бедствието върху турската стопанска система към момента е доста нестабилно, само че нужната сума за възстановяване  се прави оценка сред 50 и 85 милиарда $, съгласно Турската конфедерация на предприятията и бизнеса. В 11 града е оповестено бедствено състояние. Те включват Кахраманмараш, Хатай и Газиантеп, които са основни районни центрове за логистика, произвеждане и експорт. Тези райони съставляват към 12% от Брутният вътрешен продукт на страната, 20% от общата земеделска и горска продукция, 10% от индустриалната продукция и близо 15% от строителната активност. Предвид че инфлацията към този момент е доста висока (58%), загубата на селскостопанска продукция и началото на Рамадан през март се чака даже да засилят тази наклонност. Кофас пресмята, че инфлацията ще бъде приблизително 50% през 2023 година, до момента в който през 2022 година тя доближи 72%.

В кратковременен проект се чака растежът да се забави внезапно. След земетресението от 1999 година Брутният вътрешен продукт се сви с 3,3% преди да се възвърне с 6,8% през 2000 година Кофас пресметна при започване на годината, че Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 3,5% през 2023 г.- цифра, която не регистрира резултатите от земетресението, които занапред ще се правят оценка поради, че някои заводи са изцяло или отчасти разрушени. В тази връзка, Турската организация за банков контрол (BDDK) даде по-гъвкави благоприятни условия за обслужване на дълга на засегнатите от земетресенията компании. Това би им разрешило да компенсират част от загубите си. 

Според разбора на Кофас, най-потърпевшите браншове от бедствието, са текстил, облекло, храни, услуги, осведомителни и компютърни технологии, металургия, химикали и търговия на дребно. В средносрочен проект нуждата от възобновяване на повърхност от към 110 000 km2 (по-голяма от Дания, Холандия, Швейцария или Белгия) и население от 13 милиона души може да поддържа строителния бранш. В тази връзка президентът Ердоган показа, че строителството на 30 000 жилищни здания в зоната на земетресението ще стартира през март.

На политическия фронт въздействието на земетресението, съчетано с икономическите разтърсвания от предходната година (исторически висока инфлация, ниските равнища на турската лира и т.н.), може да измести фокуса на гласоподавателите върху вътрешните проблеми. Изборите бяха планувани за 14 май, само че е противоречиво дали въобще могат да се проведат. Опозицията приканва те да се забавят, само че към момента има огромна неустановеност по въпроса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР