На 6 август в Официален вестник беше публикуван Законът за

...
На 6 август в Официален вестник беше публикуван Законът за
Коментари Харесай

Франция: Санитарният паспорт е задължителен за ресторанти и други места, глобата е €135

На 6 август в Официален вестник беше оповестен Законът за разширение на приложното поле на така наречен „ хигиеничен паспорт “ във Франция. Новите ограничения, които са в действие от понеделник, 9 август 2021 година, целят да лимитират разпространяването на болестта COVID-19 и на будещото терзание разпространяване на разновидността Делта на вируса, оповестиха от Министерство на външните работи.

По-важните ограничения, планувани в закона, са:

1. Режимът на излизане от санитарната рецесия, въведено на 31 май 2021 година и в началото планувано до 30 септември, се удължава до 15 ноември 2021 година През този интервал държавното управление може да взема решения и да вкарва ограничения, с които се лимитират пътуванията или достъпът до избрани места и институции;

2. Първоначално очакван до 30 септември 2021 година, така наречен „ хигиеничен паспорт “ ще може отсега нататък да бъде изискван до 15 ноември 2021 година

„ Санитарният паспорт “ към този момент се изисква за пътуванията до Франция и от Франция, а от 21 юли 2021 година се изисква и на всички културни, спортни и развлекателни институции и места, приемащи аудитория над 50 индивида.

Считано от 9 август 2021 година той към този момент ще бъде наложителен и за следните места:

- питейни заведения и заведения за хранене /с изключение на заведенията за хранене в предприятията или за взимане на храна за в къщи/, както във вътрешните площи, по този начин и на външните тераси;

- огромните магазини и търговски центрове, по решение на префекта на департамента, след достигането на избран предел на гости и клиенти, който е избран в указ и според от съответната санитарна обстановка на място. Списъкът с комерсиалните обекти по места, в които ще се изисква „ хигиеничен паспорт “, следва да бъде избран с решение на префекта;

- публичния превоз за дълги дистанции /влакове, рейсове, самолети/;

- лечебни заведения, домове за възрастни хора /Ehpad/ - за посетителите, съпътстващите лица и за болните, които постъпват за плануван банкет. „ Санитарният паспорт “ няма да се изисква в случаите на оказване на незабавна здравна помощ.

„ Санитарният паспорт “ ще се изисква за:

- пълнолетните лица над 18-годишна възраст във всички горепосочени места и институции, считано от 9 август 2021 година „ Санитарният паспорт “ ще се изисква за младежите сред 12 и 17-годишна възраст, считано от 30 септември 2021 г.;

- за всички работещи в горепосочените места и институции „ санитарният паспорт “ ще се изисква, считано от 30 август 2021 година При непредставянето му се стопира изплащането на заплатата /независимо дали лицето работи на срочен или на неопределен трудов договор/. Изплащането на заплатата се възобновява след показване на „ санитарния паспорт “ или при положение, че на служащия бъде препоръчано друго работно място, при което няма достъп до аудитория и за което „ санитарният паспорт “ не е наложителен. Прекратяване на трудовия контракт заради това, че служащият или служителят не се е ваксинирал против COVID-19, не е допустимо.

При непредставяне на „ санитарния паспорт “ може да бъде наложена санкция в размер на най-малко 135 евро . Използването на подправен „ хигиеничен паспорт “ се санкционира с санкция в размер на 135 евро, а при положение на повече от три нарушавания в границите на 30 дни – отнемане от независимост в размер на 6 месеца или санкция в размер на 3750 евро.

Обектите, които не управляват вярното потребление на „ санитарния паспорт “, могат да бъдат краткотрайно затворени, а при положение на рецидив на търговците и на лицата, които носят отговорност, може да бъде налагана санкция в размер на 9000 евро или отнемане от независимост в размер на една година.

Задължителна имунизация за лицата, работещи в областта на полагане на грижи

Ваксинацията против COVID-19 става наложителна за лицата, които работят в здравния бранш или при полагане на медико-социални грижи /с изключение на случаите, при които лицето не следва да се имунизира заради медицински причини/. Задължението се отнася до:

- медицинския личен състав, парамедиците, които работят в лечебни заведения или на свободен банкет, в клиники, домове за възрастни хора, както и за студентите или учениците, които работят в посочените заведения;

- чиновниците в местата, които имат достъп до хора в уязвимо състояние, като да вземем за пример пожарникари или други чиновници в центрове за медико-социални грижи или за хора в неравностойно състояние.

Лицата, които не са имунизирани, имат период до 15 септември 2021 година да го създадат, или до 15 октомври 2021 година, в случай че към този момент са получили една доза от имунизацията.

В случай, че не се имунизират в посочените периоди, може да бъде прекратено изплащането на възнаграждението им. Не е възможно преустановяване на трудовия контракт заради това, че лицето не се е ваксинирало против COVID-19.

Ваксинацията на подрастващите

За осъществяване на тест или на ваксина на малолетните и малолетните над 12-годишна възраст, е задоволително единодушието на единия родител. Младежите над 16-годишна възраст могат да се имунизират без да е належащо единодушие от родителите им.

Ваксинацията извинява отсъствието от работа

Работниците и чиновниците могат да отсъстват от работа, с цел да се имунизират против COVID-19 /включително и лицата, съпътстващи малолетно лице.

„ Санитарният паспорт “ съставлява показване на едно от следните три доказателства /в електронна форма посредством приложението TousAntiCovid или на хартия/:

1. Сертификат за приключена имунизационна скица:

- 7 дни след втората сложена доза на имунизацията за имунизациите, които изискват две дози (Pfizer, Moderna, AstraZeneca);

- 4 седмици след слагане на имунизацията, която изисква една доза (Johnson& Johnson);

- 7 дни след слагане на една доза на имунизацията за хората, които са преболедували COVID-19.

От 27 май всички имунизирани лица могат да изтеглят своя документ за имунизация от интернет страницата на AssuranceMaladie- https://attestation-vaccin.ameli.fr

Всяко здравно лице може по искане на пациента да изтегли и да разпечата неговия „ хигиеничен паспорт”.

2. Негативен RT-PCR или антигенен тест, направени в границите на последните 48 часа /за „ санитарния паспорт” за достъп до разнообразни мероприятия/ или в границите на последните 72 часа /за „ санитарния паспорт” нужен за пътуване/.

3. Позитивен тест RT-PCR или антигенен тест, доказващ възобновяване от преболедуван COVID-19, датиран минимум 11 дни и по-малко от 6 месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР