На 6 август 1869 г. - Преображение Господне, по инициатива

...
На 6 август 1869 г. - Преображение Господне, по инициатива
Коментари Харесай

31 години от възстановяването на Женско благотворително дружество Майчина грижа - Габрово

На 6 август 1869 година - Преображение Господне, по самодейност на Димитър Енчев, основен преподавател в Габровското учебно заведение, взаимно с по-интелигентни и изявени дами от Габрово, се основава Женско сдружение, в началото с името „ Майчина обич “. Ако първоначално активността на Дружеството е била единствено просветна, то на по-късен стадий се уголемява и става благотворителна и приема името Женско благотворително сдружение „ Майчина грижа “.

Дълга и богата е неговата история, за която сме разказвали не един път. След 1944 година всички женски сдружения минават към Отечествен фронт организации и ЖБД „ Майчин грижа “ престава да съществува, с цел да възкръсне за нов живот през 1992 година

През 2019 година отбелязахме тържествено 150 години от основаването на Женско благотворително сдружение „ Майчина грижа ”, а през 2022 година – 30 години от неговото възобновяване - на 17 ноем. 1992 година

Основните действия на сдружението са:

1. Подпомагане на физически лица в неравностойно обществено състояние и подкрепяне на публични организации, имащи същите цели.

2. Подпомагане на даровити деца за присъединяване в национални и интернационалните състезания и обезпечаване на стипендии.

3. Утвърждаване на Сдружението като привлекателен център за културно и духовно другарство в района.

Дружеството взе участие интензивно във всички благотворителни акции на Община Габрово и в редица публично значими начинания в града.

Работило е по следните планове: „ Габрово против рака у дамите ”, „ Деца оказват помощ на деца ”; план „ Традициите не остаряват ” взаимно с Габровската търговско-промишлена палата и Европейски инфоцентър и други В продължение на 10 години ЖБД „ Майчина грижа ” извършва план, взаимно с побратимения град Тун, Швейцария, за обезпечаване безвъзмезден обяд на обществено слаби възпитаници от І до ІV клас на габровските учебни заведения. След 2011 година, в продължение на няколко години, планът се осъществя със лични средства, набирани посредством образуване на кулинарни изложения, благотворителни концерти, балове и изложения.

Към днешна дата Дружеството има 2 благотворителни фонда за деца в неравностойно обществено състояние: Фонд „ Стефана Богдан Генчева “ – за стипендии на надарени деца и Фонд “Д-р Тота Венкова – възрожденката ” – за стипендия на абитуриент с отличен триумф от Националната Априловска гимназия, който се поддържа от родственика на доктор Тотаа Венова, господин Иван Несторов.

От 2021 година Дружеството дава еднократна стипендия (награда) на 1 абитуриент с отличен триумф от всички 4 гимназии и 2 междинни учебни заведения в Габрово.

За интервала 2020-2023 година осъществихме следните планове:

1. „ Създаването и експонирането на месингова паркова скулптурна комбинация на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и прочут габровски музикант, музикален възпитател и зевзек. Наричан е Вечният музикант, основателят на фанфарни учебни музики, които с право са наречени „ бижу и горделивост на Габрово ”. Неговата активност е тясно обвързвана с тази на Дружеството. Първата фанфарна музика е при Девическото професионално учебно заведение на Женско благотворително сдружение „ Майчина грижа ”, Той, дружно с неговия оркестър „ Джаз Керков “ е свирил благотворително на всички маскин балове и вечеринки.

Вярваме, че планът има сплотяващ общността, резултат и ще способства за усилване на възприятието на горделивост и принадлежност на жителите към общността, ще поддържа жива градската памет и предаването на знанието за предишното, което е от голяма важност и образец за възпитанието на днешните и бъдещите генерации. Скулптурна фигура на Александър Керков е първият незабравим знак в Габрово с QR код, който води до забавния и високоинформативен уебсайт за него и за плана - http://www.kerkov.mgrija-gabrovo.org/.

2. „ Електронен справочник на паметните знаци (паметници, паметни плочи, улици и др.) на донори, благодетели и меценати в Габрово. “

Той се осъществя с поддръжката на учениците от Националната Априловска гимназия от Клуб „ Млади възрожденци ” и от габровските културни институции и организации. Този справочник ще ви води на местоположения, на които габровци са изразили своята респект към заслужили персони за развиването на града и благотворители, чийто жест е висше проявяване на духовността. Това са хора с друг профил – хора на науката, търговията, промишлеността и елементарни служащи, само че всички те са с висока социална отговорност и съпричастност към нуждаещите се. Цялата информация ще откриете на специфичния уебсайт https://www.daritelite.mgrija-gabrovo.org/

3. Проект „ За качествено здраве на село “ – извършихме медицински прегледи на възрастните хора в 22 кметства и кметски наместничества с 128 обитаеми места в Габровска община, където няма здравна работа и няма график за посещаване на медицински личен състав. Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Община Габрово и на донори и от медицински екип от Диагностично-медицински център 1 – Габрово.

4. Училище за родители – за осъществяване на лекторска активност от експерти от народен и районен мащаб, образования за развъждане, образование и психично здраве на децата и други тематики.

През 2022 година развихме дейна доброволческа активност в помощ на потърпевшите от войната в Украйна, за подкрепяне на подвластните младежи от Терапевтичен център „ Св. Илия “ и други начинания.

Финансирането на активността се реализира от донори и от нашите начинания като: благотворителни концерти, изложения и кулинарни базари.

Благодарим от сърце на всички наши донори за проявената благотворителност и поддръжка, с което се поддържа постоянно жива българската традиция на християнско състрадание. Благословени да са тези, които оказват помощ на хората в потребност и пазят тяхното достолепие!

На церемонията на НЧ „ Будителите 2017 “ за награждаване на спечелилите на годишния конкурс „ Събитие на Габрово в региона на културата за 2021 година, Женско благотворително сдружение „ Майчина грижа “ получи оценката „ Съвременен будител “ – за принос в развиване на културата.

Стефка Василева – ръководител на ЖБД „ Майчина грижа “
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР