На 5 септември 2017 година в София се състоя десетото

...
На 5 септември 2017 година в София се състоя десетото
Коментари Харесай

Българите от Англия и Германия с най-голям интерес да се завърнат

На 5 септември 2017 година в София се състоя десетото юбилейно издание на най-големия кариерен конгрес за българи с опит в чужбина – Кариера в България, проведен от фондация „ Идентичност за България “ и съдружие „ Тук-Там “.

Форумът е първото събитие у нас под изключителния патронаж на Европейския парламент и с поддръжката на Държавна организация за българите в чужбина. Целта на форума е да даде опция за осведомен избор за професионална и персонална реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

През годините, българи с опит от над 85 страни са посетили форума. Организаторите споделят, че най-вече участници идват от Западна Европа и Съединени американски щати като българите с опит в Англия са 23%, следвани от Германия (16%), Съединени американски щати (14%), Холандия (12%), Франция (10%).

„ Наблюдаваме, че от ден на ден българи виждат благоприятни условия за реализация и развиване в страната ни и че пазара на труда у нас от ден на ден се нуждае от висококвалифицирани фрагменти “ – споделя Мариела Станулова от уредниците на форума. – „ Нарастващият брой на завръщащите се е позитивен сигнал, че капацитетът на България да дава положителни благоприятни условия за кариерно развиване и живот нараства “.

За 10 години уредниците регистрират трайна наклонност на българите, отпътували да учат или работят в чужбина да се връщат и да развиват своята кариера назад в родината. От всички участници посетили форума в интервала 2009-2017, приблизително 58% към този момент са се били върнали в България, 18% са показали, че ще се върнат, а 24% са колебаещи се.

„ На форума, а и през цялата година поддържаме българи, които избрат да се върнат в страната, свързвайки ги с работодатели, давайки информация и създавайки им обществена среда и благоприятни условия за обмяна на опит и контакти. Положително за нас е, че всеки трети от участниците във форума, които са показали, че се двоумят на някое от изданията, на последващо такова е показал, че ще се върне или към този момент го е направил “– споделя Мила Натудова от уредниците.

Над 1500 претендента годишно се срещат с работодатели. През 2017 година фирмите-работодатели във форума доближи над 100, а доста от тях вземат участие в събитието годишно, изграждайки цели екипи от българи с опит зад граница. Работодателите считат фрагментите с подобен опит за по-отговорни, инициативни, владеещи добре непознати езици, адаптивни. Кандидатите пък имат вяра, че в България ще имат по-бърз късмет за развиване в кариерата и ще са по-конкуретноспособни на пазара на труда, регистрират и опциите за пускане на личен бизнес.

По време на миналогодишния конгрес 70% от участниците са намерили шеф, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.

Медиен сътрудник на събитието е "Нетинфо ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР