На 5 май (четвъртък) от 11:00 часа във Военноморския музей

...
На 5 май (четвъртък) от 11:00 часа във Военноморския музей
Коментари Харесай

Военноморският музей открива изложбата „Защитници на българските брегове“

На 5 май (четвъртък) от 11:00 часа във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „ Защитници на българските крайбрежия “, отдадена на 110-ата годишнина от Балканската война.

Тя ще може да бъде прегледана гратис още на идващия ден – 6 май, когато ВММ ще работи с вход свободен във връзка Деня на храбростта и Празник на Българската войска, оповестяват от музея за Moreto.net.

Изложбата може да бъде прегледана до края на месец юли.

Тя наблюдава дейностите на другите подразделения на Българския флот, които обезпечават морската отбрана по време на Балканската война: бреговата артилерия, семафорно-наблюдателната работа и неподвижната защита – минопоставянето и минопочистването.

Акцент в изложбата е първата българска морска победа, показана посредством истински фотоси и артефакти на участниците в офанзивата против крайцера „ Хамидие “, флага на образователния крайцер „ Надежда “ и вахтените дневници на „ Летящи “ и „ Строги “.

Сред любопитните експонати е медал „ Стара планина “ I степен на командира на отряда торпедоносци капитан I сан Димитър Добрев, връчен посмъртно за извънредно огромните му заслуги при планирането и реализирането на военните интервенции през Балканската война и за проявено военно майсторство.

Случилото се преди 110 години е показано и посредством оценките на началник-щаба на Флота капитан II сан Богдан Ганчев, артилерийската сабя на началника на артилерията на Варненския укрепен пункт генерал-майор Константин Кирков, орден за присъединяване в Балканската война и медал „ За смелост “ IV степен на командира на миноносеца „ Летящи “ мичман I сан Димитър Альов. Не е пропуснат и подвигът на всички тези храбри герои – елементарните матроси, които са бранели българските крайбрежия, като е показано тяхното бойно снаряжение.

Изложбата може да бъде прегледана до края на месец юли.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР