На 5 август по покана на община Шабла в града

...
На 5 август по покана на община Шабла в града
Коментари Харесай

Пътуващият фестивал Лятно театро се завръща

На 5 август по покана на община Шабла в града идва единственият по рода си пътуващ фестивал " Лятно театро ". Той е специфичен подарък от общината към децата на града и техните родители. В разгара на турнето " Лятно театро " завоюва влиятелната премия " АртАкция на годината: за изкуство с идея " в категория Сценични изкуства. Това е голямо самопризнание за задачата на фестивала, който цели да развива публиките в по-малките обитаеми места, като предлага висококачествени модерни театрални изкуства.  Програмата в Шабла включва занимания за деца и техните родители през целия ден в Градския парк, а входът е безвъзмезден.

Празникът стартира в 10:30 ч. с радостната лятна игротека за дребни и огромни със Силвето и Жоро от " Малка театрална компания ", която е и уредник на фестивала. Непосредствено по-късно, от 11:00 ч., малчуганите ще се забавляват с радостната приказка на Андерсен " Каквото направи дядо, все е хубаво ", изиграна от Деси и Жоро от театралната натрупа. В 11:40 ч. пък следва " Кукли от фермата " - еко работилница за кукли от зеленчуци. След пауза през най-горещите часове " Лятно театро " продължава в 17:30 ч. с незабравимото шоу с триметровите сапунени балони на Коле Китанов от театър " Мале Мале "  и впечатляващите му номера, измежду които са човек, затворен в балон, дим в балон и дъжд от сапунени мехури. Родителите също няма да скучаят. Специално за тях уредниците са планували стендъп комедия с торнадото Георги Кючуков, който от 18:45 ч. ще показа спектакъла си " Сам мъж в града ". За първи път фестивалът показва и интерактивната галерия " Дигитално мастило " на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише.

Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват с помощта на разширена действителност и дават нови благоприятни условия за интерпретация. Изложбата ще бъде разполагаем през целия ден в Градския парк.  След Шабла турнето продължава в Царево (12.8), Смядово (27.8), Девня (28.8) и Павликени (12.9).   Фестивалът се провежда от " Малка театрална компания " – самостоятелна организация, работеща в областта на театралните изкуства. Създадена е от четирима другари от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените артисти Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока обществено ангажирани представления. Нейн фокус са устойчивото развиване, опазването на околната среда и софтуерните нововъведения. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  основава първият в света куклен театър с виртуална действителност " Островът на съкровищата v1.0 ", а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия конгрес за достижения в сценографията.   

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР