На 4 юни, от 19.00 часа, на сцената на Държавна

...
На 4 юни, от 19.00 часа, на сцената на Държавна
Коментари Харесай

Русалина Мочукова с дебят като Тоска в едноименната опера

На 4 юни, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера – Стара Загора ще може да се види още веднъж операта „ Тоска ” от Джакомо Пучини.

Всички, които познават и ценят солистите на операта, чакат от дълго време появяването на надареното сопрано Русалина Мочукова като Флория Тоска. Тя приготвя тази роля във времето, в което геният и е в разцвета си. Специално за нея Денис Иванов сътвори нови, прелестни солистични костюми.

На 4 юни, любимецът на феновете, тенорът Георги Динев още веднъж ще се превъплъти в една от своите най-силни функции – на художника Марио Каварадоси. Барон Скарпия ще бъде Александър Крунев, който безапелационно е считан от познавачите за един от най-хубавите български интерпретатори на комплицирания и богат облик. Спектакъла ще дирижира Арно Перие. Режисьор е Огнян Драганов, театрална акомодация Тодор Демеров, диригент на хора Младен Станев. Участват още Вокална групировка към ДЮСОБ “ Маргаритки “, Прабългарска школа за оцеляване „ Бага-тур ”, оркестър, хор на Държавна опера-Стара Загора.

За първи път у нас „ Тоска “ се показва от Софийската национална опера през 1925г. под диригентството на Юрий Померанцев в театрална режисура на Хр. Попов.

В Стара Загора операта „ Тоска ” е сложена за първи път на 18 декември 1937 година. Диригент е Петър Спиридонов, режисьор Стефан Македонски, художник доктор Бучински, хормайстор Борис Фетваджиев.

Вдъхновен от осъществяването на фамозната театрална актриса Сара Бернар в ролята на Тоска от едноименната пиеса на френския драматург Викториен Сарду, Джакомо Пучини взема решение да напише опера. Годината е 1889. Точно 10 години продължава подготовката за „ Тоска ”, само че Пучини не се отхвърля от желанието си, без значение от съпътстващите компликации. Междувременно написва своята опера „ Бохеми ”. Пучини разпорежда на либретистите си Джакоза и Илика написването на текста на бъдещата опера и двамата опитни театрали преработват петактната драма в либрето от три дейности. Сам Викториен Сарду по-късно признава, че либретото макар съкращенията, пресъздава съвсем напълно наличието на драмата, като даже я прави по-напрегната и въздействаща. През лятото на 1898 година четиридесетгодишният Пучини стартира усилена работа върху операта „ Тоска “. След по-малко от година и половина той я приключва. Първото зрелище на „ Тоска “ е на 14 януари 1900 година в спектакъл „ Констанци “ в Рим и минава с голям триумф. Още същата година операта се слага в Лондон и Париж, а по-късно и във всички оперни театри на света.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР