На 4 юли 1776 г. на континентален конгрес във Филаделфия

...
На 4 юли 1776 г. на континентален конгрес във Филаделфия
Коментари Харесай

4 юли: Подписана е американската Декларация за независимост

На 4 юли 1776 година на континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за самостоятелност. Документът афишира, че 13 колонии, които са във война с Англия от повече от година, към този момент не са част от Британската империя, а са „ свободни и самостоятелни щати ".
Скъпо струващата война с французите и индианците е завършила през 1773 година и Британия би трябвало да си върне вложените средства. Тя постанова нови налози и търговски ограничавания на колониите, против които колонистите недоволстват, изключително тъй като нямат посланичество в английския парламент. След като крал Джордж III не съумява да откликне на недоволствата на колонистите, те образуват Континенталната войска и Американската гражданска война избухва през 1775 година
За делегатите е ясно, че откъсването от Британия е от главно значение, и през юни 1776 година натоварват Томас Джеферсън да изготви проектодекларацията. Той излага недоволствата на колонистите от краля, които са и съображение за отделянето. Освен това документът декларира „ неотчуждимите права " на хората на живот, независимост и блян към благополучие.
Декларацията е подписана от 56 делегати. След сключване на текста, Конгресът популяризира Декларацията в няколко форми. Тя неотложно е оповестена в печатен тип и необятно публикувана измежду обществеността. Първото публично публично четене на документа се състои на 8 юли в Залата на независимостта във Филаделфия. Същия ден публични четения се състоят и в Трентън, Ню Джърси, и в Ийстън, Пенсилвания.
На 9 юли Декларацията е прочетена на бойците на ген. Джордж Вашингтон в Ню Йорк, до момента в който английските сили са в близост. След като чуват Декларацията тълпи от хора в доста градове раздират и унищожават знаци и скулптури, представляващи кралската власт. Конната скулптура на крал Джордж III в Ню Йорк е съборена и оловото е употребявано за леене на патрони. Текстът на Декларацията е оповестен в Лондонските вестници в средата на август.
Войната завършва през 1783 година, когато Британия признава независимостта на колониите. Декларацията за независимостта се счита за основополагащ документ на Съединени американски щати и знак на свободата в страната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР