На 4 април Българска народна банка ще проведе аукцион за

...
На 4 април Българска народна банка ще проведе аукцион за
Коментари Харесай

България ще изтегли още 500 млн. лв. нов дълг

На 4 април Българска национална банка ще организира аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации с номинална стойност на препоръчаното количество от Министерство на финансите от 500 млн. лв.. Емисията е със срочност 10 години и шест месеца (3836 дневни) от отворен вид с закрепен лихвен % от 1.50% годишно, оповестяват от централната банка.

Държавните скъпи бумаги са с падеж 6 октомври 2032 година.

Първичните дилъри могат да вземат участие в аукциона със спортни поръчки, както от свое име и за своя сметка, по този начин и от свое име, само че за сметка на свои клиенти, прецизират от Българска национална банка.

Първичните дилъри могат да вземат участие в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, само че за сметка на свои клиенти, които не са банки или капиталови медиатори, в това число и такива, открити в друга страна членка или в трета страна.

Максималното количество държавни скъпи бумаги, което един участник може да придобие със спортни поръчки, е в размер 50 на 100 от предопределеното за продажба посредством спортни поръчки количество.

Съотношението на ДЦК, предлагани със спортни и несъстезателни поръчки, е 50 на 100 към 50 на 100 от общото препоръчано количество.

Участниците в аукциона би трябвало да имат поради още и това, че Министерство на финансите ще предлага за продажба спомагателни количества от тази емисия от 6 април 2022 година на аукционен принцип.

Заедно с това Министерство на финансите си резервира правото да отхвърля всички, респективно да утвърждава избрани поръчки, както и да утвърждава количество, друго от авансово оповестеното.

Това ще е трета емисия за тази година. При двете до момента бяха акумулирани средства за към 1 милиарда лв..

Припомняме, че в държавния бюджет за тази година е записано, че държавното управление ще може да притегли дълг в размер на 7.3 милиарда лв., като с него ще се покрива плануваният недостиг за годината, а също и да се рефинансират падежиращите през годината бумаги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР