На 31 юли 2006 г. личният секретар на Фидел Кастро,

...
На 31 юли 2006 г. личният секретар на Фидел Кастро,
Коментари Харесай

Фидел Кастро предава властта на брат си Раул

На 31 юли 2006 година персоналният секретар на Фидел Кастро, Карлос Валенсия, афишира пред държавната телевизия, че Фидел Кастро краткотрайно ще съобщи отговорностите на първи секретар на Кубинската комунистическа партия (шеф на партията), ръководител на Държавния съвет на Куба (държавен глава), президент на Съвета на министрите на Куба (премиер) и основен пълководец на въоръжените сили на Раул Кастро, до момента в който Фидел претърпи и се възвърне от чревна интервенция.

Много коментатори считат Раул Кастро за политически корав, който ще резервира въздействието на Кубинската комунистическа партия в страната. Други обаче считат, че е по-прагматичен от по-големия си брат и желае да вкара някои пазарно насочени стопански политики. Смятало се, че той е облагодетелствал разновидността на настоящия китайски политически и стопански модел за Куба, с вярата да резервира някои детайли от социалистическата система.
В тирада пред студенти от университета Раул декларира, че ще остави комунистическата система в Куба и, че " Фидел е незаместим, в случай че не го сменяем всички ".
На 1 май 2007 година Раул управлява празненствата по случай майския ден в Хавана. Според Granma, тълпата е достигнала над един милион участници, с делегации от над 225 организации и 52 страни.
Комунистически водач
След приемането на краткотрайния надзор върху президентството, Раул Кастро е определен за нов президент на Държавния съвет и ръководител на Съвета на министрите по време на законодателна сесия, извършена в кубинския замък на конвенциите в Хавана. 597 депутати единомислещо избират 31-членния държавен съвет за период от 5 години, което от своя страна избира Раул за президент. Оттогава администрацията му афишира няколко стопански промени. През март 2008 година държавното управление отстранява рестриктивните мерки против закупуването на многочислени артикули, които не са разполагаем под администрацията на Фидел Кастро, в това число DVD плейъри, компютри, готварски печки и микровълнови печки. В устрема си да подтиква производството на храни, държавното управление позволява на частни аграрни стопани и кооперативи да наемат неактивни държавни земи и реалокира огромна част от процеса на взимане на решения по отношение на потреблението на земята от национално равнище до общинско равнище.
В средата на 2008 година държавното управление преразглежда структурата на заплатите на всички държавни компании; тъй че работливите чиновници да могат да бъдат възнаграждавани с по-високи заплати. Освен това, държавното управление отстранява рестриктивните мерки против потреблението на мобилни телефони и рестриктивните мерки за пътешестване на кубинците.
През март 2009 година Раул Кастро уволнява някои длъжностни лица.
През април 2011 година Раул афишира проект за 300 стопански промени, насърчаващи частната самодейност, понижаване на държавните разноски, поощряване на задграничните вложения и аграрните промени, както и ограничение на президентските права, в това число и на самия него.
На 24 февруари 2013 година кубинският парламент назначава Раул Кастро за нов петгодишен мандат като президент и Мигел Диас-Канел, първи вицепрезидент. Той афишира същия ден, че ще се отдръпна от власт след втория си мандат, до момента в който президентството му приключи през 2018 година
През 2018 година той е определен за претендент за Народно заседание на националната власт от община Сегундо Френте в Сантяго де Куба, считано за люлката на Кубинската гражданска война.
Нормализиране на връзките със Съединените щати
Кастро се среща с Барак Обама в Хавана, 22 март 2016 година
Раул Кастро декларира през 2008 година, че " Американският народ е измежду нашите най-близки съседи, би трябвало да се почитаме, ние в никакъв случай не сме имали нищо срещу американския народ, положителни връзки биха били взаимно преференциални, може би не можем да решим всички наши проблеми, само че ние може да решим доста от тях. "
На 10 декември 2013 година Кастро в забележителен ход стиска ръка и поздравява американския президент Барак Обама в паметната работа на Нелсън Мандела в Йоханесбург.
На 17 декември 2014 година Кастро и Обама вършат обособени известия, че напъните за нормализиране на връзките сред двете страни ще стартират с възобновяване на посолствата в Хавана и Вашингтон. Посолствата преди този момент са затворени през 1961 година, откакто Куба става стеснен съдружник на Съюз на съветските социалистически републики.
Сближаването сред Съединени американски щати и Куба е улеснено от родения в Аржентина папа Франциск, който разрешава на Ватикана да бъде употребена за секрети договаряния. Има едновременни публични известия на Кастро и Обама за напредъка към нормализиране.
На 20 юли 2015 година Куба и Съединените щати публично възобновяват цялостните дипломатически връзки със секции от " кубински ползи " във Вашингтон, Съединени американски щати и " ползите на Съединени американски щати " в Хавана се преобразуват в посолства.
На 20 март 2016 година Обама посещава Куба, с цел да се срещне с Кастро. Това е първото посещаване на президент на Съединени американски щати в Куба за 88 години.
Говорейки през 2017 година, Раул Кастро е мощно сериозен към предлагането на Доналд Тръмп за мексиканската стена и за рестриктивната комерсиална политика. Той назовава проектите егоистични и за границата, ирационални. " Не можете да ограничите бедността, злополуките и мигрантите със стени, само че със подпомагане, схващане и мир ", споделя Кастро. Избраният президент на Съединени американски щати също по този начин назовава Раул страшилище, като споделя: " Ако Куба не желае да направи по-добра договорка за кубинския народ, кубинския/американски народ и Съединени американски щати като цяло, ще приключа договорката ".
Раул Кастро изненадва почитан американски делегат през септември 2017 година, до момента в който разисква неотдавнашни звукови офанзиви против американски дипломатически личен състав. Той отхвърля да взе участие, само че разрешава на ФБР необичаен достъп да проверява случая, който оставя 21 души със загуба на слуха и увреждане на мозъка.
Източник: bg. wikipedia.org
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР