На 31-ви август църквата почитаПолагане честния пояс на Пресвета Богородицаи

...
На 31-ви август църквата почитаПолагане честния пояс на Пресвета Богородицаи
Коментари Харесай

Църквата почита Св. Киприан Картагенски и Св. Генадий Константинополски

На 31-ви август църквата почитаПолагане честния пояс на Пресвета Богородицаи Св. свещеномъченик Киприан и Свети Генадий, патриарх Константинополски.
Освен дрехата на пресвета Богородица, сред останалите движимости се запазил и нейният пояс, който след Успението й бил поверен по поръка от самата неяна деятел Тома, а след това бил излъчен сред вярващите по завещание един на различен.
В V век, при царуването на Аркадий, наследник на Теодосий Велики, честният пояс на св. Богородица бил пренесен от Йерусалим в Цариград и положен в драгоценен ковчег във Влахернския храм " Св. Богородица ".
В Х век честният пояс на св. Богородица билпрославен посредством особена личба. Византийската императрица Зоя, брачна половинка на император Лъв Философ, откакто дълго време страдала от душевна болест, получила един път насън признание, че неотложно ще оздравее, в случай че на нея бъде предоставен поясът на пресвета Богородица. Царят помолил патриарха и ковчегът бил отворен. Сам патриархът прострял пояса над болната кралица и тя незабавно оздравяла. Заради даруваната благосклонност били отправени благодарствени молебствия към Господа Иисуса Христа и пречистата му Майка. След това честният пояс тържествено бил положен още веднъж в ковчега, в който по-рано се съхранявал.
За спомен на това знамение над болната кралица бил открит при започване на Х в. празникът " Полагане честния пояс на пресвета Богородица ".
Св. Генадий приел престола на Константинополската патриаршия след свети Анатолий, при царуването на император Лъв Велики. За богоугодния му живот свидетелства книгата, наречена " Лимонар ".
Свещеномъченик Киприан (Тасций Цецилий Киприян) е един от отците на Църквата от трети век - време на съвсем непрекъснати гонения против Христовата черква.
Роден е към 200 година в Картаген (Северна Африка) в богато и уважавано семейство. Получил прелестно светско обучение и станал ослепителен оратор и преподавател по философия.
Проявил интерес към християнството, срещнал се с трудовете на презвитер Тертулиан и под негово влияниебил признат в християнската община в Картагенкато оглашен (приготвящ се за кръщение). По това време той раздал имуществото си и се преселил в дома на презвитера Цецилия. Година след Кръщението му, св. Киприан бил ръкоположен за презвитер, а след гибелта на свещеник Донат - за свещеник.
По време на гоненията на император Валериан (253-259) светителят бил изпратен на изгнание. В заточение той написал доста писма и книги. Тъй като желаел да пострада в Картаген, той самичък се върнал там.
Заради отхвърли му да принесе жертва на идолите, св. Киприан бил посечен с меч.
На 31-ви август имен ден празнуватКиприан, Генадий, Генади, Гено, Гена.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР