На 31 март ще се открие първата изложба в обновената

...
На 31 март ще се открие първата изложба в обновената
Коментари Харесай

Днес варненската галерия Ларго открива обновената си зала със сборна изложба

На 31 март ще се открие първата галерия в обновената Зала 2 на арт изложба " Ларго ". Изложбата „ Зала 2. Едно положително начало “ ще бъде показана с вернисаж от 17:00 до 19:00 часа., оповестиха от галерията за Moreto.net.

Експозицията ще може да бъде забелязана до 13 април.

Изложбата показва произведения на Здравка Василева, Георги Щърбев, Димитър Петров, Калоян Ненков и Николай Янакиев и се реализира с поддръжката на Национален Фонд Култура по стратегия „ Едногодишен грант “. Изложбата неслучайно се назовава „ Зала 2. Едно положително начало “.

Тя е подредена в ЗАЛА 2 на галерията, която ще посрещне ценителите с нова визия, открояваща я от главното ни изложбено пространство.

Новата експозиционна зала, която до този миг приютяваше главно произведения от депото на галерията, след главната реставрация ще даде опция на екипа ни да разшири изложбения календар, давайки опция за представянето както на тематични сборни експозиции, по този начин и на независими изяви на млади създатели при започване на своята артистична кариера. В обновената Зала 2, която е по-камерна като размери и по-уютна като чувство, ще бъдат показвани и блиц-изложби в границите на 1-3 дни, в които феновете на творчеството на даден създател ще могат в изискванията на ексклузивност първи да се допрян до най-новите произведения на своите обичани художници.

Обновената Зала 2 на изложба Ларго се открива с галерия на няколко знакови български художници – артистичното семейство с пловдивски корени Здравка Василева и Георги Щърбев, приятелите Димитър Петров и Николай Янакиев, а квартетът от одобрени имена се добавя от младия варненски създател Калоян Ненков, който изложба Ларго интензивно поддържа и показва от началото на тази година.

Здравка Василева, която наскоро отбрани своята професура, сполучливо съчетава натовареното си всекидневие на учител в Националната Художествена Академия, честите пътувания до нейния филиал в Бургас и дейната работа в региона на живописта. Галерия Ларго ще показа надарената пловдивчанка със независима галерия във Варна през лятото на 2022-ра.

В актуалната сбирка Здравка демонстрира 5 произведения от последните месеци, които прелестно илюстрират нейните ползи в региона на пейзажа, натюрморта и фигуралната комбинация. Както напълно скоро нейни колеги- художници разясниха, разглеждайки нейни произведения в друга галерия в Пловдив, изключително мощни и присъщи черти на живописта на Здравка са богатата и комплицирана палитра, меката и плавна живописна линия и изчистената до минимализъм определеност.

В съразмерен баланс с нейните произведения стоят картините на нейния сателит в живота Георги Щърбев. Той се показва в актуалната галерия с два пейзажа, изпълнени в неговата разпознаваема техника с богати, релефни наслагвания, с нюанс, тясно и неразривно обвързван с колорита на земните глъбини – златно- жълто, кафяво, охра, зелено, алено. Творбите на Щърбев могат да бъдат избрани като опит за дефрагментиране, делене на материята, за преструктуриране на пространството посредством езика на живописта. В картините му има неуловима ефирност, неустойчивост на изгражданата изразност, която сякаш във всеки един миг е подготвена при най-малкия подтик да се разпадне на части, които след това да се съберат още веднъж, по нов и непредвиден метод.

Ново име в авторската листа на изложба Ларго е Димитър Петров. Роденият в Кюстендил художник има богата креативна биография, само че на процедура до този миг е отсъствал от варненските изложбени салони. В актуалната експозиция той се показва с две произведения от цикъла „ Далеч отсам “, показан през март в независимата му галерия в София. Димитър построява образността в картините си посредством наслагване и съчетание на фактури. Понякога живописния слой има резултата на мазилка, различен път той престъргва многопластовото наслагване, с цел да могат пластовете да стартират да прозират. Характерно за Димитър Петров е, че доста постоянно цветът е в центъра на неговите ползи в творбите му. Силата на колоритното решение, неговото тънко нюансиране и опита с развиването и разгръщането на определения цвят наподобява като предизвикателство на създателя както към самия себе си, по този начин и към фена.

Николай Янакиев е създател, с който Арт Галерия Лаго интензивно работи през последните съвсем 3 години. Експресивен живописец с ослепителен личен жанр, художникът е прочут като един от най-известните и най-утвърдените модерни български художници, който твори в България, само че излага повече в чужбина.

Носител е на многочислени награди, сполучливо взе участие и продава свои платна на значими интернационалните конгреси и е към този момент единствения жив български художник, продал своя картина на аукцион на комерсиалната къща " Кристис ". Разпознаваема линия на живописния жанр на Николай е, че той работи дадена тематика няколко пъти в разнородни композиционни и цветови решения, изобразявайки измененията на облиците посредством метаморфозите на цветове, линии, форми и живописни текстури. Съзерцавайки творбите му, фенът остава с чувството за форми, които пулсират, за цветове, които като че ли изплуват от двумерната повърхност на платното и основават илюзията за тримерна изразност.

При Янакиев има едно дифузно, въздушно уголемение на цвета, което основава илюзията за необятна безконечност на картината. Точно този „ резултат “ ще открие фенът в творбите му и в актуалната галерия.

Последният участник в изложбата е Калоян Ненков. Роден и израснал във Варна, развиването му като художник минава през разнообразни и доста забавни стадии. Той проектира и създава авторски бижута, по-късно прекарва няколко години в Атина, където работи като фотограф. От предходната година Калоян работи интензивно в областта на изящните изкуства, главно в региона на живописта и рисунката. Стилът му клони към наив, фигуратив, неоекспресионизъм и фовизъм. Може да бъде избран и като коренен неоекспресионизъм с доверчив метод.

В творбите си варненецът употребява изразителни и мощни линии в проучването и изобразяването на постмодерната действителност на актуалния, заобикалящ ни свят. В актуалната експозиция Калоян се показва с 5 фигурални и портретни композиции. Интересна трактовка на женската същина, систематизирано, тотемно обрисуване на дамата – във всяка от творбите му ще забележим друга изразност, въпреки че стилистичният метод е един – едри линии, фрагментарност и насичане на образността.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР