На 31 март около 61 млн. гласоподаватели ще имат право

...
На 31 март около 61 млн. гласоподаватели ще имат право
Коментари Харесай

Местните избори в Турция - ключово изпитание за Ердоган и ПСР

На 31 март към 61 млн. гласоподаватели ще имат право да гласоподават на локалните избори в прилежаща Турция.


Изборите ще дадат явен знак за известността на президента Реджеп Тайип Ердоган, до момента в който неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) се пробва да си върне основни градове, които загуби преди пет години. Една победа ще бъде прибавена към впечатляващия връх на президента от поредни изборни победи през последните две десетилетия.


В същото време запазването на общините в основните градове ще помогне за активизиране на турската съпротива, останала раздробена и деморализирана след провалянето на президентските избори предходната година.

На последните локални избори, извършени през 2019 година, обединената съпротива завоюва столицата Анкара и мегаполиса Истанбул, поставяйки завършек на 25-годишната власт на ръководещата партия.

Особено загубата на Истанбул беше огромен удар за Ердоган, който стартира политическата си кариера като кмет на близо 16-милионния мегаполис през 1994 година Ердоган реши Мурат Курум, 47-годишен някогашен министър на урбанизацията и околната среда, да се изправи против досегашния кмет Екрем Имамоглу, известен политик от главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП). Имамоглу е апетитен като вероятен претендент за президент, който да се изправи против Ердоган на идващите президентски избори.

Този път обаче 52-годишният Имамоглу ще взе участие в локалните избори без цялостната поддръжка Партията на зелената левица (YSP) и " Добрата партия " (IYI), които издигат свои претенденти.


Проучванията на публичното мнение сочат, че конкуренцията сред Имамоглу и Курум, които дадоха обещание инфраструктурни планове за обезпечаване на резистентност на постройките против трусове и за облекчение на хроничните тапи в града, е равностойна.

Очаква се опозицията да резервира позициите си в Анкара, където досегашният кмет Мансур Яваш, който също е определян като предстоящ претендент за президент, остава прекомерно известен.

Ердоган, който повече от две десетилетия е на власт като министър-председател, а по-късно и като президент, организира многохилядни предизборни манифестации в цялата страна, агитирайки от името на претендентите за кметове.

Той отиде и в Аксарай, провинция в сърцето на Анадола. Обръщайки се към към 35 000 души, Ердоган призна актуалните стопански проблеми на страната и съобщи, че приоритет на ПСР е ограничението на възходящата инфлация. Той съобщи, че през последните 21 години на ръководство на партията АК Турция е счупила върховете в производството и растежа, а в този момент е изправена пред последствията от войните и рецесиите.

" Ние се борим с високите разноски за живот, произлизащи от раняващата ни инфлация ", сподели Ердоган и посочи работата на държавното управление за повишение на пенсиите на пенсионерите, като добави, че за Турция предстоят по-добри дни, откакто инфлацията спадне през втората половина на годината.

" Няма значение какъв брой ще плащаме на жителите в тези условия на инфлация. Предприемаме стъпки, с цел да възстановим загубите в покупателната дарба ", сподели той.

Опозиционният алианс от шест партии, воден от РНП, се разпадна след провалянето на изборите предходната година. Привържениците на алианса останаха деморализирани, откакто той не съумя да в профил Ердоган макар икономическите компликации и последствията от пагубните трусове през 2023 година

Способността на РНП да задържи огромните градове, които завоюва преди пет години, би помогнала за съживяването на партията и би ѝ разрешила да се показа като равностойна опция на ПСР. От друга страна, загубата на Анкара и Истанбул в интерес на ПСР би могла да постави завършек на президентските упоритости на Яваш и Имамоглу.

Републиканската национална партия пристъпи към промяна на управлението скоро след изборното проваляне, само че към момента не е ясно дали новият ръководител на партията, 49-годишният фармацевт Йозгюр Йозел, може да завоюва турците на своя страна. /БГНЕС

-----

вестник " Сабах "

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР