На 30 юни за четвърти път ще бъде отбелязан Международният

...
На 30 юни за четвърти път ще бъде отбелязан Международният
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Международния ден на астероида

На 30 юни за четвърти път ще бъде маркиран Международният ден на метеорита, съобщи ТАСС.

Той беше провъзгласен с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации A/RES/71/90 от 6 декември 2016 година и е обвързван с датата на рухването на Тунгуския астероид през 1908 година. Инициативата за учредяването на Деня на метеорита принадлежи на астрофизика и китарист на група "Куин " Брайън Мей и на американските астронавти Едуард Лу и Ръсел Швeйкарт. Те получиха поддръжката на Асоциацията на откривателите на космоса и на Комитета на Организация на обединените нации по потреблението на галактическото пространство за мирни цели.

Голям метеорит доближава Земята

За пръв път този ден се отбелязва през 2017 година. Тогава из целия свят се провеждат научнопопулярни и просветителни мероприятия в природонаучни музеи и планетариуми. Бяха проведени екскурзии до тематични изложения и лекции за галактическото пространство, планетите и метеоритите.

Учени дефинираха от кой сектор на метеорита Бену ще бъде взета проба

Тунгуският астероид пада на 30 юни 1908 година на територията на Руската империя в Сибир. Мощността на творби гърмеж е била сред 40 и 50 мегатона в тротилов еквивалент. Взривната вълна поваля дървета на повърхност от 2000 квадратни километра. И до ден сегашен не е изяснена същинската причина за гърмежа, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР