На 30.12.2022 г. е сключен договор между “Булгаргаз“ и турската

...
На 30.12.2022 г. е сключен договор между “Булгаргаз“ и турската
Коментари Харесай

БСП: Служебният кабинет на Радев е сключил вреден за България договор, с дългосрочни финансови вреди

„ На 30.12.2022 година е подписан контракт сред “Булгаргаз “ и турската компания “Боташ “. Служебното държавно управление на господин Радев се похвали гръмко и величествено, че този контракт е извънредно достижение и е с голяма изгода за българската страна. Тържествено се разгласи, че получаваме достъп до всички терминали и газопреносната система на Турция, и че сме създали невиждан пробив. “

Това съобщи организационният секретар на Българска социалистическа партия и депутат от “БСП за България ” Борислав Гуцанов по време на инициираното от партията чуване на министъра на енергетиката Румен Радев.


От парламентарната естрада социалистът показа подозрения за изгодите от този контракт. „ Те ни дават съображение да се мисли за нанасяне на дълготрайни финансови вреди на българската страна. А също и за вероятни вреди на българския газов пазар “, уточни той и посочи, че казусът е част от енергийната сигурност на страната, респективно от националната ни сигурност.
„ Г-н министър, обръщаме се с запитване към Вас, дали договорът с “Боташ “ не е противоположното на всичко, което служебният кабинет разгласи за този контракт “, съобщи Гуцанов и продължи: „ Споразумението в реалност не дава достъп до нито един терминал в Турция, макар че е посочено наименованието на терминала “Сарос “, който към момента се построява в залива. “Булгаргаз “ не резервира потенциал на съответния терминал, не получава правото да придвижва по турската газопреносната мрежа и не получава правото да продава количества на турския пазар “, разяснява той и посочи, че България няма никакъв достъп до газопреносната мрежа на Турция, както беше оповестено.


„ По наша информация “Боташ “ могат да посочат всеки един терминал, на който ние просто би трябвало да закараме танкера с газ. Но ние нямаме достъп до този терминал “, сподели още социалистът.


Според Гуцанов обществото би трябвало да знае дали “Булгаргаз “ в продължение на 13 години ще заплаща корав потенциал на изхода на турската система, без значение дали употребява това количество. „ По този контракт ние плащаме и ще плащаме всеки месец към 5 млн. $ до края на тази година, а от идната близо 15 млн. $ на месец за потенциал, който може и да не употребяваме. За година това прави 178 млн. $ “, разкри той.
Социалистът сложи на въпрос нуждата от тези количества и напомни, че страната ни има контракт за азерски газ, както и запазен потенциал за терминала в Александруполис. „ Имаме нещо необяснимо в това, че едно служебно държавно управление, чиято активност би трябвало да е обвързвана най-вече с провеждането на почтени избори, разписва контракт със стратегически значение за енергийните ни доставки, освен това за 13 години “, съобщи той и попита дали е имало съвет от специалисти при сключването на контракта.


„ Кой дефинира какъв потенциал би трябвало да се резервира и заплаща? Сравнявана ли е цената, която можем да получим при пряк контракт с “Газпром “? И в случай че сме изключили въобще тази алтернатива по геополитически аргументи и под съюзнически напън, за какво тогава купуваме отново съветски газ, само че от медиатори, което оскъпява неведнъж за България тези доставки? “, попита министър Радев социалистът.
По думите му България има безредна политика в енергетиката и непрестанно е жертва на инцидентни, способени или некомпетентни при разнообразни краткосрочно опериращи министри.


„ От значение е българският парламент да бъде осведомен с обстоятелството дали има подписан тристранен протокол с “Булгаргаз “, “Булгартрансгаз “ и „ Боташ “ за потенциал на Стража-Мачколак, с който двата оператора подсигуряват 106 400 мегават часа дневно по контракта с „ Боташ “, изясни Гуцанов.
По думите на социалиста с този контракт страната в лицето на „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ подсигурява потенциал, с който „ Боташ “ влиза на нашия пазар и непосредствено отхапва къс от него. „ Г-н министър, желаеме да знаем дали „ Булгаргаз “ заплаща на „ Булгартрансгаз “ сумите за запазване на потенциала в интерес на „ Боташ “ и дали по-късно „ Боташ “ ги възвръща на „ Булгаргаз “? Искаме да знаем за какво се прави тази комплицирана врътка? “, попита той е допусна, че евентуално се прави, с цел да се избегне транспарантна процедура за запазване на потенциали на „ Боташ.
От парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ желаеха краткотрайна комисия за изясняване на този контракт и на всички снабдители на газ за 1 календарна година. „ Имаше и други варианти и благоприятни условия за по-евтина газ, за какво те са пропуснати? “, попита Гуцанов.
Въпрос към министъра на енергетиката насочи и националният представител Деян Дечев: „ Ако договорът с “Боташ “ бъде преустановен от страна на “Булгаргаз “, “Булгартрансгаз “ или от българските управляващи, то сумите, които ще изискуем по този контракт до края на периода му стават изискуеми, т.е. ще изискуем над 2 милиарда $. Това по този начин ли е? “
Според Борислав Гуцанов Турция е стратегически сътрудник на България във всяко едно отношение, в това число е в енергетиката, само че посочи: „ Само че Турция сега продава газ на България, а преди ние го правихме. Тя развива своята нуклеарна енергетика и най-после да не се окаже, че с дейностите ни по отношение на 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй “, ние ще купуваме и ток от тях след няколко години. Това национална сигурност на България ли е? “, попита риторично социалистът.
“БСП за България “ желаеме да бъде извършена интервенция “Чисти ръце “ на всички места, без значение кой ръководи. Ключово значимо за страната ни е хората да схванат, че най-сетне има правдивост, и че след 34 години обири и грабежи, ще се откри някой, който да каже истината “, сподели още той.
На финала Гуцанов заключи, че договорът с “Боташ “ не ни дава никакви преимущества. „ Дано да има в действителност договаряния, както сподели министърът, в съответните параметри. Да не се окаже единствено, че са същите договаряния, каквито се водеха за Плана за възобновяване и резистентност от служебния кабинет и най-после се оказа, че няма водене на никакви договаряния “, заключи той.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР