На 3 февруари в зала България любимецът на публиката Веско

...
На 3 февруари в зала България любимецът на публиката Веско
Коментари Харесай

Радост за меломаните: Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

На 3 февруари в зала България любимецът на публиката Веско Ешкенази и Софийската филхармония ще показват виртуозните Концертна пиеса за цигулка от Хенриете Босманс и „ Цигански напеви “ от Сарасате. Диригент на вечерта е не по-малко надареният му брат Мартин Пантелеев, който добавя програмата с красивата симфонична поема " Финландия " от Сибелиус и Първата симфония на Любомир Пипков.

Животът на Веско и Мартин е тясно обвързван със Софийската филхармония. Техният татко е дълготраен солист кларинетист в оркестъра. Самите те имат стотици концерти с Националния оркестър. Днес Веско покорява музикални върхове с оркестъра на Концертгебау, а Мартин развива кариерата си в Европа, само че двамата постоянно с наслада се завръщат на нашата сцена.

Премиерно за България ще прозвучи Концертната пиеса за цигулка от нидерландската композиторка Хенриете Босманс, живяла и творила при започване на 20-ти век.. Като жена-композитор тя намира по-малко самопризнание в родината си, основно от сътрудници и другари. Босманс композира в актуален жанр, изключително въодушевена от Дебюси и други пионери в региона. Въпреки това съумява да откри и собствен личен път. Международният ѝ пробив стартира през 1938, когато цигуларят Вилем Носке свири Концертната пиеса за цигулка (1934), изпълнена с „ ориенталски настроения “, в Прага и Париж. През октомври 1941 тя е изпълнена няколко пъти и в Съединените щати със солист Рут Поселт.



Въпреки това, вероятността за по-нататъшни интернационалните задължения на Босманс е блокирана от войната. Тъй като е на половина еврейка, Хенриете изпада в недружелюбност и нацистките окупатори й не разрешават всякаква активност. След войната, възобновявайки концертната си кариера, Хенриете Босманс още веднъж композира редица творби и разгласява публикации в няколко вестника, водена от извънредно отрицателно отношение към рецензията. Става член на Асоциацията на холандските кмопозитори през 1947. Поддържа преписка с сътрудниците си, измежду които е и Бенджамин Бритън. Умира на 2 юли 1952 от рак на стомаха. През 1994 година на нейно име е учредена премия от 2500 евро, която се присъжда годишно на млади холандски композитори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР