На 3 декември с решение на Общото събрание БАН учреди

...
На 3 декември с решение на Общото събрание БАН учреди
Коментари Харесай

Работна група разпределя собствеността между БАН и НИМХ


На 3 декември с решение на Общото заседание Българска академия на науките учреди ново звено, което ще извършва научно-изследователска активност в региона на климата , атмосферата и водите, като самобитен сурогат на Националния институт по хидрология и метеорология.

В него минават 15 души от настоящия Национален институт по метеорология и хидрология , а по-късно ще бъде попълнено с още учени от други институти на Българска академия на науките и докторанти. Причината за неговото основаване е, че научната активност в тази област е извънредно значима в световен мащаб и от Българска академия на науките се стремят да запазят този вид активност в границите на Академията.

От миналия под шапката на МОН - Национален институт по метеорология и хидрология алармираха обаче, че Академията се пробва да обсеби парцели , които са жизненоважни за реализиране на главната активност на метеоролозите.

Новосъздаденият институт е с адресна регистрация на постройка, в която се обитава Национален институт по метеорология и хидрология. "Малко е подвеждащо, тъй като на адреса има няколко здания, които сега се употребяват някои напълно други отчасти от Национален институт по метеорология и хидрология ", изясни за news.bg ръководителят на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева. Сградата, за която става въпрос, е двуетажна постройка, в съседство до главната, където се намира Национален институт по метеорология и хидрология, стана ясно от думите й. Тя съобщи, че на етажите има няколко стаи, които Национален институт по метеорология и хидрология дава чартърен и такива, в които има хора, които желаят да се реалокират към Министерство на образованието.

" Институтът ще употребява постройка, която сега е предоставена на Национален институт по метеорология и хидрология, само че тя не е главната постройка на института ", безапелационна беше Славчева. С решение на Общото заседание ще бъде вписана в салдото на новия теоретичен институт при Българска академия на науките.

Останалите парцели са с друг вид благосъстоятелност, като една част са държавни и са най-вече хидро-метеорологични станции в страната. Те ще преминат към МОН. Научният институт разполага и със лични парцели, само че друга огромна група, съгласно нея, са благосъстоятелност на Академията по силата на Закона за Българска академия на науките от 1991 година.

В него цялата благосъстоятелност, когато тогава Българска академия на науките употребява, минава в частна благосъстоятелност, а Академията я вписва в балансите на обособените институти и я дава за прилагане. Тези парцели включват и ракетните бази в Ахтопол, посочи Славчева.

Ние сме дали парцелите с решение на Общо заседание и те се употребяват . "Мисля, че е извънредно време по някои въпроси Национален институт по метеорология и хидрология да отстъпи и да прояви схващане ", съобщи още ръководителят на Общото заседание.

" Малко е странна тази устремност, с която отхвърлят една топлийка да оставят в Българска академия на науките ", добави тя.

Въпросите, по които Българска академия на науките би трябвало да договаря с Министерството, са свързани с парцелите, които се дават чартърен от Национален институт по метеорология и хидрология и са благосъстоятелност на Българска академия на науките и дали те би трябвало да преминат към МОН. Славчева е на мнение, че явно те не се употребяват от тяхната активност, а се дават чартърен, с цел да се печелят пари от това.

Предстои да се обясни и притежанието на неизползваеми от Национален институт по метеорология и хидрология парцели, само че благосъстоятелност на Българска академия на науките. Съставени са контактни групи от страна на МОН и Българска академия на науките за изглаждането на проблема.

Институтът минава към МОН и ще продължи да действа гладко , спокойна е Славчева. "Няма да се наруши работата, тъй като тази активност по установяване на собствеността, ще се прави от контактните групи и ще бъде документална. "

"През това време няма потребност от стачки, митинги и други атрактивни събития, с каквито беше изпъстрено лятото ", акцентира Славчева.

Списъците с всички разпределени парцели ще бъдат направени и показани на МОН. Според ръководителя 10% от учените остават в Българска академия на науките, тъй че парцелите ще бъдат разпределени съразмерно. От бюджета на Национален институт по метеорология и хидрология за 2019 година ще се отделят средства за миналите от института към Академията учени. / news.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР